Změní se vaše osobnost v následujících šesti letech? Určitě ano

 Ostatní 
28. února 2022 12:34 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Osobnost se mění věkem i zkušenostmi Pixabay
Lidé se mění a dost z nich si myslí, že je to jen takové pořekadlo. Jenomže je to skutečnost a navíc jde o normální stav věcí. Takže i vy můžete očekávat, že vaše osobnost bude do šesti let v něčem jiná.

Například normativní změny obecně charakterizují lidi, jak se průměrný člověk mění s věkem. Pokud jde o osobnostní rysy velké pětky, přívětivost a svědomitost mají tendenci mírně narůstat mezi 18. a 50. rokem, zatímco neuroticismus v průměru mírně klesá. Někteří tvrdí, že tyto normativní změny odrážejí univerzální biologické zrání. Jiní si myslí, že jsou způsobeny očekáváním typického dospělého života. Ale rysy jednotlivých lidí se nemusejí řídit normativními trendy, mění se buď více, nebo méně, nebo dokonce jiným směrem.

Co to znamená pro vaši osobnost

Stručně řečeno, znamená to šanci 1 : 3, že se během příštích šesti let změníte v jakémkoliv znaku tzv. velké pětky. Velká pětka je pětifaktorový model osobnosti. Patří sem otevřenost vůči novým zkušenostem, svědomitost, extraverze, tedy jestli jste zjednodušeně řečeno extroverti nebo introverti, dále je to přívětivost a pátým modelem je neuroticismus, který je ukazatelem toho, jak člověk používá negativní emoce.

Ve většině případů se střední úroveň vlastností změní na vysokou nebo nízkou nebo naopak. Přepínání mezi vysokou a nízkou úrovní vlastností je totiž poměrně vzácné. Obecně platí, že během šesti let se u lidí změní alespoň jedna vlastnost této velké pětky.

Změna osobnostních rysů je normální

Je tedy pravděpodobné, že i vaše osobnost se během příštích šesti let změní, zvláště pokud jste mladí. Například šance je alespoň jedna ze tří, že se změní zpětná vazba, kterou získáte pro kteroukoliv vlastnost velké pětky.

Při současném pohledu na všech pět vlastností je to dokonce 9 : 10, že se zpětná vazba změní alespoň u jedné z nich, tedy v inkriminovaném období šesti let. A to není všechno. Vaše osobnost se bude měnit i dál. Během delšího období je změna osobnostních rysů dokonce ještě větší. 

Zdroj: Psychology Today, Greater Good.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008