Svědí vás chodidla a občas si dáte sklenku vína? Může se jednat o alergii na alkohol

 Zdraví 
17. května 2022 11:56 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Alergie na alkohol může mít různé příznaky Depositphotos
Zní to sice divně, ale alergie na alkohol opravdu existuje. A nemyslíme tím "alergii" v tom smyslu, že nemůžete alkohol ani vidět, protože jste strávili předchozí večer v baru, hospodě nebo u přátel a trochu jste to přehnali. V podstatě existují tři přístupy, které alergii na alkohol popisují.

Určitě jste už někdy slyšeli, nebo dokonce sami řekli, že máte na alkohol doslova alergii. Jistě jste tím mysleli, že ho nemůžete ani vidět, protože k němu máte po předchozích zkušenostech jistou nedůvěru. To je pro vaše zdraví jistě dobrá myšlenka, nicméně většinou přesvědčení nepít dlouho nevydrží. My však myslíme skutečnou alergii, která má jiné projevy než kocovinu následující den.

Skutečné fyzické projevy

Alergie na alkohol skutečně existuje a není ve skutečnosti ničím jiným než trochu jinou potravinovou alergií. I když existuje vyloženě alergie na líh, bývají alergické projevy po vypití určitého alkoholu spíš známkou toho, že drink obsahoval určitou složku, která vám nedělá dobře. Můžete reagovat například na kontaminaci pšenicí nebo obsah hroznů. Příznaky alergie jsou pak i podle studií velmi podobné těm, které můžete čekat u jiných potravinových alergií. Patří mezi ně především: kopřivka, brnění v ústech a na jazyku, ucpaný nos, zarudnutí kůže, otoky, problémy s dýcháním či obávaný anafylaktický šok.

"Alergie na alkohol jako takový skutečně existuje, ale setkáváme se s ní jen velice vzácně. Reakci způsobují většinou ostatní složky nápoje, jako například obiloviny či konzervanty. Zda alergií trpíte, či nikoliv, vám ovšem s jistotou potvrdí pouze výsledky podstoupené na alergologii," vysvětlila nám MUDr. Renata Šimjáková.

Projevem alergické reakce však může být například i svědění chodidel. "Alergie na alkohol, nebo spíš složky v něm obsažené, může způsobovat i takovouto reakci. Pokud vás však po konzumaci alkoholu svědí kůže, je třeba hledat a vyloučit i další příčiny. Nejvhodnější je navštívit praktického lékaře a alergologa," podělila se o svou zkušenost MUDr. Jana Harnová.

Závislost na alkoholu

Jako určitou formu alergie na alkohol lze vnímat i alkoholismus. Někteří odborníci vnímají alkoholismus jako alergický stav, kterému předcházelo pravidelné zvyšování dávek alkoholu a organismus byl nucen si postupně zvykat. Závislost pak funguje tak, že si tělo zvykne na určitou dávku, kterou když nedostane, dožaduje se jí všemožnými signály. A to je právě alergické pojetí alkoholismu. Mentální závislost se ještě zvládnout dá, ovšem alergická forma bez pomoci už nikoliv.

"Alergie" jako výmluva

V naší společnosti je pořád velkým tabu přiznat svůj problém a otevřeně o něm mluvit. Mnoho lidí, kteří mají s alkoholem problém, se proto uchylují k tomu, že ho ukrývají za různé výmluvy a vymýšlejí mu jiná jména. A tím jménem může být i "alergie". Vždycky je mnohem snazší říct, že nepijete, protože máte alergii, než na rovinu říct, že máte problém s alkoholismem. Jestliže cítíte, že se tento problém týká právě vás, je na čase navštívit odborníka a svůj problém začít řešit. Oddalování ničemu nepomůže.

Autorský článek, další zdroje: mayoclinic.org, heated.medium.com, ulekare.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve