Už jste poznali sílu adaptogenů? Pokud ne, je čas vyzkoušet byliny, které se v čínské medicíně využívají už po tisíciletí

 Zdraví 
25. května 2022 08:18 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Adaptogeny dokáží v lidském těle zázraky Depositphotos
Adaptogeny jsou tu v podstatě od nepaměti. Pokud jste o nich dosud neslyšeli, tak vězte, že jde o byliny, které se zejména v čínské medicíně využívají už po celá tisíciletí. A dnes zažívají velký comeback.

Adaptogeny, tedy různé druhy bylin, rostou obvykle v nehostinných podmínkách, kde kromě nich samotných nepřežije prakticky nic. A tak nějak podobně vlastně fungují i v lidském těle. Dokážou se adaptovat, proto se jmenují adaptogeny a ulevují od stresu, úzkostí a zvyšují celkovou odolnost lidského organismu.

Adaptogeny v podstatě fungují tak, že přebírají kontrolu nad uvolňováním stresových hormonů, když jsme ve stresu. Zabraňují uvolňování konkrétních látek a tělo tak v reakci na stres tyto stresové hormony prostě neprodukuje, nebo ne v obvyklém množství.

A to samé platí zjednodušeně řečeno v případě, že trpíte úzkostmi. I ty dokážou adaptogeny dostat pod svoji kontrolu. To ale není zdaleka všechno. Při užívání adaptogenů dochází také mimo jiné ke snížení hladiny cholesterolu, snižuje se pocit únavy, stimuluje se imunitní systém a adaptogeny mají také pozitivní účinky na nervový systém.

Které byliny jsou adaptogeny

Na prvním místě stojí ašvaganda, což je indický ženšen, který snižuje stres a zlepšuje odolnost lidského těla proti stresovým situacím.

Houby Reishi jsou dalším silným adaptogenem a hodně toho umí. V podstatě lze říci, že Reishi dokáže skoro vše od ochrany jater a srdce přes udržení tělesné rovnováhy, která vede k dlouhodobému skvělému zdravotnímu stavu, až po účinky proti stárnutí.

Známá je také rozchodnice růžová neboli Rhodiola rosea, která skvěle zvládá stres, únavu a má rovněž pozitivní účinky na nervový systém a duševní výkon. Velmi podobně je na tom také sibiřský ženšen a v neposlední řadě je tu i Maca pro ty, kdo chtějí posílit své libido.

Pokud vás adaptogeny zaujaly, nemusíte nutně shánět tyto byliny z konce světa. Řada z nich existuje ve formě doplňků stravy. Některé jsou například ve formě prášku, ze kterého si můžete udělat chutný shake. Z jiných těchto bylin si uvaříte zajímavý čaj a jiné zase jen polknete jako tabletu nebo kapsli.

Autorský článek, další zdroj: Woman and Home.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?