Potraviny, které dokáží posílit duševní zdraví a jsou snadno dostupné

 Ostatní 
30. května 2022 11:18 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Běžná zelenina a ovoce dokáží vylepšit náladu Depositphotos
Není to nic nového. O tom, že existují potraviny, které mají kladný vliv na duševní zdraví, se ví už dlouho. V posledních letech je ale správná duševní pohoda stále větším problémem, a tak se téma tzv. "duševních" potravin znovu vrací.

Jsou to především bílkoviny, které jsou spojovány s podporou duševního zdraví. Například taková vajíčka. Ale to není zdaleka všechno. Do popředí se dostávají také potraviny rostlinného původu. Říká se jim fytonutrienty. "Zahrnují sloučeniny, jako jsou karotenoidy, polyfenoly, resveratrol a isothiokyanáty, které lze nalézt v ovoci, zelenině, luštěninách, obilovinách a čaji," vysvětluje výživový specialista James Vickers.

Co všechno tyto potraviny umí

Kromě toho, že dokáží působit protizánětlivě a mají antioxidační účinky, jsou především výhodné pro mozek. Mají totiž jisté účinky na kognitivní funkce.

Řada studií, které se uskutečnily v minulých letech prokázala, že tyto potraviny nejen zlepšují pamět a samotné kognitivní funkce, ale jsou rovněž spojovány s pocity štěstí a spokojenosti. A aby bylo jasno, bavíme se o ovoci a zelenině.

Jíst více ovoce a zeleniny je tedy nejen zdravé pro tělo, ale i pro mozek a důležité pro duševní zdraví. Navíc je to metoda, která není nijak komplikovaná. Jde vlastně jen o to, abychom jedli dostatečně různorodé druhy ovoce a zeleniny. To kvůli všem těm důležitým látkám, které obsahují. Potřeba je nejen fytonutrientů, ale i vlákniny a vitamínů.

Čím barevnější bude vaše tabule s ovocem a zeleninou, tím lépe. Každý druh má svoje vlastní výhody. Ale pro duševní zdraví jsou na prvních místech hrozny a také borůvky a následně prakticky veškerá zelená zelenina.

A závěrem jedna důležitá věc. Pokud chcete pomocí ovoce a zeleniny vylepšit svoje duševní zdraví, rozhodně se nemusíte bát, že budete muset denně konzumovat nějaké ohromné množství salátů a zajídat je borůvkami. Prostě jen stačí, kdy natrvalo zvýšíte poměr ovoce a zeleniny ve vašem běžném jídelníčku. To je ostatně záležitost, o které se mluví jako o zdravém stravovování. Ovoce a zelenina by měly tvořit polovinu pomyslného talíře.

Autorský článek, další zdroj: The Stylist

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod