Kolik kalorií mají jednotlivé druhy cukroví? Deset kousků lineckého se rovná řízku s bramborovým salátem

 Ostatní 
24. prosince 2022 09:45 / Pavla Krejčí
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vánoční cukroví je opravdu velmi kalorické Pixabay
Už jsou tady zase Vánoce. Na krásně prožité svátky se těšíte i na cukroví a hromadu jídla. Ale… Ten strašák v podobě přibírání vám neustále stojí za zády. Napadlo vás někdy, že několik kousků perníčků se rovná jedné porci smaženého kapra s bramborovým salátem? Ne? Tak čtěte dál, máme tu hned několik přirovnání!

Nejprve štědrovečerní večeře, pak talířek vánočního cukroví - a s přehledem během jednoho večera splníte celý svůj denní energetický příjem. A nejen ten, bez problému ho zdvojnásobíte. Napadlo vás někdy, že když sníte několik kousků daného cukroví, je to, jako byste spořádali třeba hlavní jídlo? Připravili jsme si pro vás pár příkladů. Počet kalorií je samozřejmě orientační, záleží, kolik a kterých surovin používáte a jak velké cukroví děláte.

Pokud sníte zhruba 100 gramů lineckého cukroví s marmeládou, dejme tomu 10 ks, přijde vás to zhruba na 430-500 kalorií. Podobnou hodnotu získáte například u jedné porce kuřecího řízku s bramborovým salátem. Co říkáte, raději linecké nebo řízek? Těžké rozhodnutí!

Máte o Vánocích rádi vánočku? Představte si jeden plátek vánočky s máslem - ten se počtem kalorií rovná zhruba 250 ml vánočního punče. 

K Vánocům neodmyslitelně patří perníčky, není snad téměř nikdo, kdo by je nepekl. Pokud spořádáte 6 menších kousků, vyjde vás to zhruba na 440 kalorií. To se rovná porci smaženého kapra s bramborovým salátem.

Pozor, máme tu alkoholové srovnání! Rádi si pošmáknete na cukroví s přídavkem rumu nebo jiného nápoje? Třeba takové rumové kuličky zhruba v 10 kusech obsahují kolem 420 kalorií. Stejný příjem dostanete, pokud vypijete nejméně 150 ml vaječného likéru.

Představte si, že sníte 5 kousků, což může činit zhruba 100 g, vosích hnízd. Ano, je to mňamka, ale... Teď si vedle položte filé ve stejné gramové hodnotě s bramborovým salátem. Kaloricky vás oba pokrmy přijdou zhruba na 550 kalorií. 

Vanilkové rohlíčky jsou stálicí mezi vánočním cukrovím. Jestliže sníte 10 kousků, vaše tělo přijme zhruba kolem 550 kalorií. Podobný kalorický obsah nabízí i husa se zelím a knedlíkem. Záleží ovšem na počtu knedlíků a masu.

Nezoufejte, pokud váha po Vánocích bude ukazovat vyšší číslo. Pokud máte někdy hřešit, tak kdy jindy než v tomto období. Bez cukroví a lahodného jídla by to přece nebylo ono. Jestliže však hodně dbáte na to, čeho a kolik sníte, myslete na to, že si můžeme upéct cukroví, které má nízký obsah kalorií. Hřešit se totiž dá i s čistým svědomím!

Autorský článek, zdroje: Aktin, Kalorické tabulky

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod