Vyrobte si domácí bujónovou kostku neboli masox. Je chutný, zdravý, zcela bez glutamanu a éček

 Recepty 
24. dubna 2022 12:02 / Zuzana Procházková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Domácí bujónové kostky jsou zcela bez chemie, plné vitamínů a jednoduché na přípravu Depositphotos
Zeleninový, hovězí nebo kuřecí vývar je základem mnoha omáček, polévek a dalších receptů. Kvůli úspoře času jsou však tyto pravé vývary často nahrazovány bujónovou kostkou. Zkoumali jste někdy, co tato kostka vlastně obsahuje?  Složení vás nejspíš nemile překvapí. Přitom si bujonové kostky můžete připravit sami. Poradíme vám, jak na to.

Mnoho lidí při vaření s oblibou používá různé bujónové kostky, neboť se jedná o velmi rychlou náhradu za pravé vývary. Bohužel se však vůbec nezajímají o samotné složení tohoto produktu. Zkuste se proto na složení tohoto produktu příště podívat. Zjištění vás nejspíš velmi zamrazí. Samá éčka a chemie. 

“Jedlá sůl, sojový hydrolyzát, vepřové sádlo, škrob, látky zvýrazňující chuť a vůni (E621, E627, E631), aromata, cukr, hovězí extrakt 0,9%( jedlá sůl, hovězí maso 0,49 %, řepkový olej), sušené hovězí maso 0,7 % (hovězí maso 0,64%, pšeničná vláknina bez lepku, rozmarýnový extrakt), sojová omáčka [voda, sojový hydrolyzát, sůl jedlá, víno, cukr, ocet, barvivo E 150d, látky zvýrazňující chuť a vůni (E 621, E 631, E 627, kvasnicový extrakt, švestky, jablka, kyselina citrónová, sušený rajčatový protlak, aromata, směs koření, česnekový extrakt], sušená petrželová nať, extrakt pepř a kmín (obsahuje lepek), emulgátor E471, celer semeno mleté, kyselina citrónová, zahušťovadlo xanthan.”

Podíl masa 0,7 % z celé kostky

Opravdu chcete i nadále používat bujonové kostky při vaření? Nálož éček, barviv, emulgátorů a další chemie je opravdu obrovský. Když se podíváte na ingredience, které jsou jako jediné žádoucí, a to v případě hovězího bujónů je hovězí extrakt, tak vidíte, že jeho podíl není ani jedno procento z celé bujónové kostky. To je opravdu odstrašující. 

Proč je glutaman nebezpečný

Bujónové kostky obsahují také nebezpečí pojmenované jako E 621. Víte, o co se jedná? Pod tímto označením se ukrývá tichý zabiják jménem glutaman sodný. Jedná se o bezbarvý krystalický prášek, který sice nijak nevoní, ale má mírně masovou chuť. Proto se používá v potravinářském průmyslu jako přídavná látka pro zvýraznění chuti různých pokrmů. Jinak řečeno, díky glutamanu chutná hovězí polévka jako hovězí, i když nemá s hovězím ve skutečnosti nic společného.

Na glutaman sodný je však potřeba si dávat velký pozor, neboť má na svědomí mnoho zdravotních potíží. Jedná se například o poškození hypotalamu v době kojení, rozvoj obezity, cukrovky, migrény, autismu či žaludečních vředů. O dalších rizicích glutamanu sodného pojednává tato studie. Je proto mnohem lepší se od kupovaných bujónů zcela oprostit a raději si vyrobit domácí. Není na tom nic složitého.

Suroviny na domácí bujónovou kostku

Na přípravu domácích bujónů budete potřebovat následující suroviny:

* 2 bílé petržele
* 100 g celeru
* 2 mrkve
* ½ zelené části pórku
* 1 cibule
* 1000 g brambor
* 2 stroužky česneku
* hrst čerstvých bylinek - majoránka, petrželka, libeček
* 200 g hovězího masa
* 5 lžic oleje
* lžíce másla
* sůl dle chuti

Postup přípravy

Zeleninu a brambory oloupejte, důkladně umyjte, a poté nakrájejte na menší kostičky. Hovězí maso také nakrájejte na kostičky. Bylinky nasekejte najemno. Vezměte si hlubokou pánev, rozehřejte v ni olej s máslem a orestujte hovězí maso. V momentě, kdy se zatáhne, tak přidejte nakrájenou zeleninu, brambory i bylinky. Lehce osolte a duste pod pokličkou asi 90 minut. 

Po uplynutí této doby dejte směs do mixéru nebo ji na pánvi důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Do hladka rozmixovanou směs znovu zahřívejte na pánvi do té doby, než se odpaří všechna přebytečná voda. Poté směs nalijte na pečicí papír a nechte 24 hodin vyschnout. Následně nakrájejte na kostky a uchovávejte v mrazáku.

Zdroj: National Library of Medicine, bydlimekvalitne.cz, vitana.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod