Proč slzíte u krájení cibule a jak tomu zabránit

 Ostatní 
22. ledna 2022 10:04 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Slzný faktor způsobuje, že většina lidí u krájení cibule slzí Pixabay
Bez cibule se neobejde téměř žádné vaření, ale pro mnoho kuchařů je její krájení doslova noční můrou. Hodně lidí zkrátka u krájení cibule slzí a někomu se dokonce z očí linou doslova obrovské slzy.

Tuto nepříjemnou reakci při krájení cibule způsobuje tzv. slzný faktor, chemická látka, která dráždí oči. Když je cibule neporušená, skupina sloučenin nazývané cysteinové sulfoxidy se drží odděleně od enzymu zvaného aliináza. Ale když cibuli nakrájíte, bariéra oddělující sloučeniny a enzym se prolomí. Pak se vše spojí dohromady a vy začnete slzet. Do hry navíc vstupuje další enzym nazývaný syntáza slzného faktoru, který se skrývá v buňce a přeskupuje kyselinu sulfenovou na slzný faktor. Slzný faktor je těkavá kapalina, což znamená, že se velmi rychle mění na páru. Tak se dostane do vašich očí a dráždí smyslové nervy. 

Jak se chránit před slzným faktorem

Možností je hned několik, i když pokud jsou vaše reakce opravdu silné, možná nebudete nikdy ochráněni zcela, ale můžete průběh svého slzení při krájení cibule alespoň minimalizovat.

Odborníci doporučují při krájení cibule nosit brýle nebo obličejový štít na ochranu očí. Dokonce i kontaktní čočky jsou jistou bariérou proti slznému faktoru. A překvapivě může zabrat i použití ostrého nože, který poškodí méně buněk a vytvoří méně slzného plynu než tupý nůž. 

Pomůže používat jiný druh cibule?

V podstatě ani moc ne. Cibule, které generují největší chemickou reakci, mají spoustu sloučenin obsahujících síru. Patří mezi ně žlutá, červená a bílá cibule. Sladší druhy, jako je zelená cibule, mají méně síry, jsou méně štiplavé a u většiny lidí vyvolávají jen slabé reakce. Takže výběrem cibule si opravdu příliš nepomůžete.

Je tu ale ještě jeden trik, který pomůže snížit sloučeniny kyseliny sírové v samotné cibuli. Chcete-li to zkusit, pak cibuli před krájením 30 minut zchlaďte v misce s ledovou vodou. Někteří lidé také raději krájí cibuli ponořenou ve studené vodě. Má to  ale jeden důležitý a nepříjemný efekt. Takto nakrájená cibule vám potom bude na pánvi nepříjemně prskat.

Zdroj: Live Science, Healthline.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008