Byl to jen mýtus. Velké snídaně jsou sice důležité, ale s hubnutím nepomohou, potvrdila nová studie

 Zdraví 
27. září 2022 07:53 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Velké snídaně jsou dobrým a zdravým stravovacím návykem Depositphotos
Výživoví poradci už mnoho let pracují se základní myšlenkou, že velká snídaně v kombinaci s menšími porcemi během dne je tím nejlepším stravovacím návykem, který vede rovněž k hubnutí. A tuto zavedenou praxi až dosud také podporovala řada studií.

Je to vlastně samo o sobě i logické. Prakticky každá buňka v lidském těle se řídí stejným 24hodinovým cyklem jako my. Cirkadiánní hodiny se nacházejí v celém těle a regulují denní rytmy většiny našich biologických funkcí, včetně samotného metabolismu.

A právě kvůli těmto metabolickým rytmům se dosud vědci domnívali, že způsob, jakým zpracováváme jídlo, se v různých denních dobách liší. Tuto myšlenku dokonce před devíti lety podpořily dvě velké studie, jejichž závěry bylo možné přeložit opravdu jednoduše. Velká snídaně a pak menší oběd a večeře vede ke ztrátě, popřípadě kontrole hmotnosti.

Jenomže nejnovější a také velká studie tuto letitou teorii, kterou se řídí snad všichni výživoví poradci, naprosto vyvrací. Sice potvrdila, že velká snídaně snižuje chuť k jídlu během dne, ale rovněž zjistila, že velká snídaně nijak neovlivňuje metabolismus a hubnutí.

A jak na to vlastně vědci z univerzit v Aberdeenu a Surrey vlastně přišli? Dali dohromady velkou skupinu lidí s nadváhou, kterou rozdělili na dvě poloviny. Každá skupina pak měla jiný stravovací režim. První měla po dobu jednoho měsíce velkou snídani a menší večeři, druhá pro změnu menší snídani a velkou večeři, zatímco obědy byly u obou skupin stejné.

A jaký byl mezi těmito skupinami rozdíl na konci studie? Žádný. I sami vědci se na začátku studie domnívali, že u skupiny s velkou snídaní zaznamenají pokles váhy, ale nestalo se nic. Ani metabolismus nepracoval u jedné či druhé skupiny jinak, stejně tak rychlost spotřeby energie byla stejná. Měření spotřeby energie zahrnovala bazální metabolismus, což je ukazatel toho, kolik kalorií lidské tělo spotřebuje v klidu, fyzickou aktivitu a použití chemické formy vody, která umožňuje odhadnout celkovou denní spotřebu energie. Vědci rovněž nenašli žádné rozdíly v denních hladinách glukózy v krvi, inzulínu nebo lipidů, což je velmi důležitý ukazatel, protože změny těchto faktorů v krvi jsou spojeny s metabolickým zdravím.

Závěr studie je tedy jasný. Velká, nebo malá snídaně, nic se nestane, natož úbytek na váze. A to je velmi důležité zjištění, na jehož základě nyní budou muset výživoví poradci a dietologové změnit svoje postupy.

Jedna výhoda velké snídaně ale skutečně zůstává. Jde o to, že po velké snídani skutečně lidé mají přes den menší hlad, takže množství potravin, které od snídaně až do večera zkonzumují, je rozhodně menší. To by samo o sobě mohlo vést k úbytkům na váze, ovšem samozřejmě záleží na tom, z jakých potravin se jídelníček každého jedince skládá. Jinými slovy, pokud sníte při velké snídani čtyři croissanty s marmeládou, na váhový úbytek samozřejmě můžete zapomenout. Pokud je ale zdravé stravování součástí vašeho životního stylu, pak má pro vás velká snídaně opravdu smysl. Přes den budete mít menší hlad, dáte si menší oběd i večeři a určitě nebudete mít žádnou velkou chuť na sladké tyčinky, brambůrky a další podobné dobroty, které jsou největší překážkou hubnutí.

Závěr studie je tedy jasný. Velká snídaně není sama o sobě všemocná. Do velké míry záleží na tom, co během snídaně konzumujete. Pokud se ale nasnídáte hodně a především zdravě, pak samozřejmě nejen podpoříte vlastní zdraví, ale můžete tímto zdravým návykem i nějaké to kilo zhubnout.

Autorský článek, další zdroj: The Conversation

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47