Jak odhalit první příznaky sezonní afektivní poruchy. Někdy tento zimní stav může být opravdu vážný

 Ostatní 
07. prosince 2021 16:22 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Špatná nálada v zimním období je poměrně rozšířeným jevem Pixabay
Příznaky sezonní afektivní poruchy se obvykle objeví, když se dny zkracují a brzy se stmívá. A ačkoliv je celkem normální, že máme s příchodem zimy horší náladu, někdy tento zimní stav může být opravdu vážný.

Sezonní afektivní porucha nebo-li SAP je typ deprese, která obvykle pozvolna začíná na podzim a pak se zhoršuje během prosince a protahuje se až do ledna a února, jak vysvětluje lékárnice Pareena Patel. Zní vám to povědomě? Není divu, protože SAP je poměrně hodně rozšířenou poruchou. Pokud si uvědomujete, že trpíte příznaky SAP, existují účinné léčby, které vám mohou pomoci cítit se lépe.  Takže co s tím dělat, abyste si zimu alespoň trochu užili?

Jaké jsou běžné příznaky sezonní afektivní poruchy

Abyste skutečně věděli, že máte problém, který musíte řešit, je dobré znát příznaky SAP. Sezonní afektivní porucha je považována spíše za typ deprese než za samostatný stav, takže příznaky SAP zahrnují běžné příznaky deprese, vysvětluje psycholožka Juliet Anton. Dodává však, že "SAP je specificky způsobena chladným obdobím, kdy zažíváme omezené sluneční záření a jsme méně aktivní“. 

 "Možná nebudete mít tolik energie nebo začnete mít problémy se spánkem. Návaly úzkosti, záchvaty paniky, stres, špatná chuť k jídlu, přejídání, přibírání na váze, časté nachlazení a ztráta chuti na sex jsou také příznaky sezonní afektivní poruchy," říká Anton. Mezi příznaky této poruchy patří tedy trvalá špatná nálada a nezájem o každodenní aktivity, pocity zoufalství, viny a bezcennosti, podrážděnost, nízké sebevědomí, potíže se soustředěním, změny chuti k jídlu nebo hmotnosti, snížená nebo žádná sexuální touha či zvýšené pocity stresu a úzkosti.

Jak to zvládnout, pokud nechcete navštívit odborníka

Lidé, kteří již trpí duševní chorobou, jsou náchylnější k SAP, stejně tak existují důkazy o tom, že více než polovina těch, kteří zažijí SAP, bude mít blízkého člena rodiny s depresí, což naznačuje genetickou nebo environmentální souvislost. Studie University of Glasgow také uvádí, že sezonní deprese je častější u žen. Pokud pociťujete příznaky, existují věci, které můžete zkusit, abyste se cítili lépe.

Objevování toho, jak se cítit dobře i v zimě, může být velmi jednoduché. Třeba hodně chodit do přírody zní jako klišé, ale je to velmi důležité. Pokud nemůžete, použijte lightbox nebo infra lampu k napodobení přirozeného denního světla, protože studie The American Psychiatric Association potvrdila, že světelná terapie je jednou z nejlepších forem léčby SAP.

Když je slunečního svitu nedostatek, vyhněte se nezdravému jídlu, odolejte touze po cukru a zařaďte do svého jídelníčku zdravá jídla, abyste si zlepšili náladu. "Citrusové plody nám mohou pomoci, abychom se cítili svěží, zatímco zelená zelenina nám dodává příliv železa a energie, takže jsou ideální, když se cítíte letargičtí," říká  Anton. "Nezapomínejte také na základní vitamin D, který jinak získáváme ze slunečního záření, nezapomeňte ho tedy v zimních měsících zahrnout do svého jídelníčku, nebo si ho pořiďte jako doplněk stravy. Zima také způsobuje, že máte větší touhu po škrobových sacharidech, a přestože jsou životně důležitou součástí každé stravy, je důležité najít rovnováhu," říká Anton.

"Pokud tedy potřebujete mlsat, sáhněte po potravinách, jako jsou vlašské ořechy, banány a rajčata, protože všechny pomáhají vašemu tělu produkovat serotonin. Strava také hraje významnou roli v kvalitě spánku. Nejlepší je vyhnout se těžkému jídlu před spaním. Pokud se v noci často probouzíte s pocitem hladu, zkuste si před spaním dát malou, ale zdravou svačinu.

Neuvěřitelně účinný způsob, jak v zimě zvednout špatnou náladu, je zvýšit tepovou frekvenci a rozproudit krev. Cvičení podpoří produkci hormonů dobrých pocitů, jako je dopamin a endorfiny, takže se budete po zbytek dne cítit pozitivněji. Hýbejte se denně, můžete jít běhat nebo si zacvičit v posilovně, nebo vyrazit na dlouhou procházku.

Samozřejmě je rovněž důležité vyhýbat se stresovým situacím, pokud to jen půjde, správně spát a v neposlední řadě pomůže i digitální detox. Počítač a další zařízení raději vyměňte za pobyt venku. Dále čtěte: Skutečně káva, zelený čaj a chilli zrychlují metabolismus, nebo je to jen mýtus?

Zdroj: Woman and Home.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve