Na rakovinu dělohy v ČR umírá zbytečně mnoho žen. Hlavními rizikovými faktory jsou věk, obezita a zanedbání prevence

 Zdraví 
Dnes | 10:10 / Ema Maxová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Gynekologové z VFN varují, nezanedbávejte prevenci Pixabay
Karcinom dělohy neboli endometria je nejčastějším gynekologickým nádorem v České republice. Onemocnění ročně postihne 1850 žen, z nichž 350 zemře. Hlavními rizikovými faktory pro rozvoj rakoviny dělohy jsou věk, nadváha a obezita.

Onkogynekologové z VFN apelují na ženy po padesátce, aby nezanedbávaly pravidelné prohlídky u gynekologa, nepodceňovaly krvácení z pochvy po menopauze a dbaly na zdravý životní styl a dostatek pohybu. Hlavní součástí léčby rakoviny dělohy nadále zůstává hysterektomie (odstranění dělohy), většinu zákroků Klinika gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN zajišťuje laparoskopicky a nově roboticky bez nutnosti invazivní otevřené operace. Novinkou je průlomová imunologická léčba, která zásadně zlepšuje prognózu pacientek s pokročilým stádiem onemocnění a recidivou a molekulární vyšetření umožňující efektivně cílit léčbu podle typu nádoru.

Karcinom dělohy je často podceňován, přitom stále zabíjí

Rakovina dělohy je v České republice na rozdíl od rakoviny vaječníků a děložního čípku častějším, ale i přehlíženějším nádorovým onemocněním. Roli může hrát skutečnost, že má ze všech tří gynekologických nádorů nejlepší prognózu a není tolik zatížena rizikem dědičnosti. Přesto na karcinom dělohy ročně umírá až 350 žen, což odpovídá úmrtí na rakovinu děložního čípku. „U většiny pacientek, které onemocní rakovinou dělohy, je hlavní léčbou operace. Odstraňuje se děloha (hysterektomie), většinou s vaječníky, vejcovody a lymfatickými uzlinami. Přednost se dává laparoskopii nebo robotickému přístupu, bez nutnosti otevření dutiny břišním řezem,“ vysvětluje prof. MUDr. David Cibula, CSc., přednosta Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN. Zhruba polovině žen doporučuje Onkogynekologické centrum VFN zajišťující léčbu ke snížení rizika návratu onemocnění, buď v podobě ozařování (radioterapie pochvy nebo pánve) nebo chemoterapie. Přibližně u 20 % pacientek je onemocnění nalezeno v pokročilém stádiu, které vyžaduje léčbu celkovou, tj. s využitím chemoterapie a cílené léčby. Nové typy terapie, zahrnující především imunologickou léčbu, umožňují prodloužit celkové přežití dvakrát a u některých zvláště citlivých endometriálních karcinomů až třikrát.

Novinky v léčbě a diagnostice

I přesto, že jádro léčby karcinomu dělohy zůstává beze změny již několik let, doporučené postupy pro léčbu se v poslední době mění. Velký potenciál představuje inovativní imunologická léčba, která výrazně zlepšuje prognózu pacientek s pokročilým stádiem onemocnění nebo recidivou. „Pokroky přicházejí také v diagnostice. K přesnějšímu cílení léčby nově využíváme možnosti molekulárního vyšetření nádoru, kdy se při patologickém vyšetření snažíme zjistit, na jaký typ terapie by mohlo být onemocnění nejcitlivější,“ doplňuje prof. David Cibula.

Prevence existuje. Návštěvy gynekologa nezanedbávejte hlavně ve vyšším věku!

„Ženy by při nepravidelném krvácení a špinění měly zpozornět a neměly by ho podceňovat. Nejčastějším příznakem rozvoje karcinomu dělohy je krvácení z pochvy po přechodu,“ upozorňuje MUDr. Filip Frühauf, Ph.D., lékař Onkogynekologického centra Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN. Přechod neboli menopauza nastává většinou okolo 50. roku života, kdy přestane pravidelné menstruační krvácení. „Pravidelné prohlídky u gynekologa po menopauze nepřerušujte, a to i pokud nemáte žádné příznaky – jsou pro prevenci stěžejní,“ doplňuje MUDr. Frühauf. Návštěvu gynekologa by v případě nepravidelného menstruačního krvácení neměly odkládat ani mladší ženy v reprodukčním věku. „Gynekolog při prohlídce nejprve vyloučí krvácení jiného původu, například z děložního hrdla, konečníku nebo z močové trubice, a provede ultrazvukové vyšetření dělohy, které může odhalit vysokou sliznici děložní ještě před rozvojem zhoubného nádoru. V případě podezřelého nálezu odešle ženu na odběr vzorku sliznice z dutiny děložní a situace se aktivně řeší,“ uzavírá MUDr. Frühauf.

Dbejte na zdravý životní styl, obezita a nadváha riziko rakoviny dělohy zvyšuje

Všechny klíčové faktory zvyšující riziko karcinomu dělohy mají jedno společné – lze je účinně ovlivňovat zdravým životním stylem. Souvislost mezi obezitou a karcinomem endometria je ze všech nádorových onemocnění největší. „Dbejte na vyváženou stravu s nižším podílem tuků, optimální poměr pohybu a odpočinku, to vám pomůže k udržení hmotnosti a snížíte tak riziko karcinomu dělohy,“ apeluje na ženy Denisa Voplakalová, ředitelka pacientské organizace VERONICA.

 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Na rakovinu dělohy v ČR umírá zbytečně mnoho žen. Hlavními rizikovými faktory jsou věk, obezita a...

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím