Zapomeňte na vatové tyčinky či ušní svíčky a naučte se používat japonské mimikaki. Je to bezpečné, snadné a obzvlášť příjemné

 Zdraví 
13. října 2021 17:53 / Kateřina Kofroňová
  3
📷
3 fotografie v galerii
Japonská technika čištění uší patří k těm nejbezpečnějším Shutterstock
Správná technika čištění uší je neustále probíraným tématem. Vatové tyčinky se nedoporučují, jelikož hrozí protržení bubínku a zatlačení ušního mazu daleko do zvukovodu. Ušní svíčky lékaři používat nedoporučují, jelikož může dojít k popálení a efekt to nemá prakticky žádný. Čím dál tím více se však mluví o japonské metodě mimikaki, která je bezpečná, snadná a zvládne ji každý.

O tom, že Japonci žijí úplně odlišný život od většiny západních kultur, není potřeba dlouze debatovat. A jinak tomu není ani u hygienické praxe čištění uší. U nás je běžné používat vatovou tyčinku, žínku nebo ušní svíčku, Japonci mají na péči o ušní hygienu speciální nástroj zvaný mimikaki, jehož použití je velmi pohodlné a účinné.

Původ této pomůcky sahá hluboko do minulosti. Už v dávných dobách byly v Japonsku vyráběny bambusové čističe uší s ostrým zahnutým hrotem, který sloužil k vyškrabávání ušního mazu. V Japonsku je čištění uší součástí kultury, kdy si matka už od útlého dětství pokládá děti do klína a pomocí mimikaki jim čistí uši. Vytváří se tak základní pouto mezi rodičem a dítětem a předávají se základní hygienické návyky této překrásné, ale tolik odlišné kultury. A proč mimikaki? Protože "mimi aka" znamená v japonštině "ušní maz".

Druhy mimikaki

K dispozici je hned několik typů mimikaki, které se liší především v použitém materiálu. Nejběžněji se vyskytuje mimikaki z bambusu, plastu či kovu.

Bambusové mimikaki

Původní mimikaki se v Asii používá už přes tisíc let, ne-li déle. Patří mezi tradiční pomůcky v péči o čistotu uší. Je to v podstatě tyčinka, která je na konci zploštělá a lehce zahnutá. S její pomocí se vyškrabává ušní maz ven, stejným způsobem, jako na zahradě shrabáváte listí. Tento materiál ale příliš dlouho nevydrží, a tak je nutné mimikaki pravidelně vyměňovat. To ovšem není zas takový problém, jelikož se jedná o přírodní materiál, který přírodu nijak nezatěžuje.

Plastová verze

Mimikaki vyrobené z plastu má v podstatě totožný tvar jako jeho původní bambusová verze. Nestojí ovšem tolik peněz a navíc vám mnohem déle vydrží. Nejlevnější varianty ovšem nemusí být dostatečně kvalitně vyrobeny a mohou způsobit bolestivé poškrábání.

Kovový drátek

Mimikaki se neustále vyvíjí od tradičního tvaru drobné naběračky až po nejnovější typy, které jsou vyrobeny z kovových drátků, které mají tvar hrabiček nebo jen zahnutého drátu. Vzhledem k tomu, že je k dispozici více tvarů a každý si může vybrat mimikaki, které vyhovuje přímo tvaru jeho ucha, bývá toto čištění také velmi příjemné až relaxační. Varianta z kovového drátu je také mnohem bezpečnější než ta plastová, jelikož všechny hrany drátu jsou hladké a zaoblené.

Jak správně čistit

Čištění uší je velice choulostivý proces a mělo by být vždy prováděno s maximální opatrností. To platí hlavně v případě, že se rozhodnete používat tradiční bambusovou verzi nebo plastovou. Při čištění není třeba vyvíjet sebemenší tlak a hlavně je potřeba dávat pozor, abyste nezajeli příliš hluboko do ucha. Jednou z největších výhod mimikaki oproti vatovým tamponkům je to, že nezatlačujete ušní maz hluboko do ucha, ale vyškrabáváte ho ven. Dále čtěte: Špatná ušní hygiena může vést až ke ztrátě sluchu. Na vatové tyčinky zapomeňte.

Zdroj: en.japantravel.com, japantimes.co.jp.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod