Památka zesnulých nebo Halloween? Jak se slaví svátek mrtvých napříč světem

 Vztahy 
21. října 2021 09:28 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Všechny svátky, které oslavují mrtvé, jsou si v něčem podobné Pexels
Většina dětí z USA a dalších anglicky mluvících států tráví poslední říjnový den převlékáním za kostlivce, bubáky nebo zombie a obcházením domů s cílem vykoledovat si nějakou tu sladkost. Mladí bezdětní zase tráví tuto magickou noc na různých večírcích s hororovou tématikou. Každá země má však trochu jiný způsob oslavy a existují i státy, které tento svátek slaví úplně jinak. Jak? To se pojďme podívat.

1. Irsko a Skotsko

Irsko je považováno za místo zrození moderního Halloweenu, jehož původ pramení ze starověkých keltských a pohanských rituálů. Irové dnes slaví Halloween především ohni, hrami a připravují tradiční pokrmy, jako je barmbrack neboli irský koláč s kandovaným ovocem, který obsahuje předměty, s jejichž následným objevením je spojována předpověď budoucnosti. Pokud třeba dívka najde medailonek, bude z ní dle předpovědi jeptiška nebo stará panna.

2. Mexiko

Mexičané slaví od prvního do druhého listopadu Den mrtvých na počest všech, kteří zemřeli. Věří, že o půlnoci 31. října se otevírají nebeské brány a duše zemřelých dětí se vracejí na Zemi, aby se na jeden celý den opět setkaly se svými rodinami. 2. listopadu zase sestupují duše mrtvých z nebe, aby se připojily ke slavnostem.

3. Japonsko

Na konci každého října se v Kawasaki, kousek od Tokia, schází téměř 4000 kostýmovaných halloweenských nadšenců z celého světa na Kawasaki Halloween Parade, což je největší přehlídka svého druhu v Japonsku. Ne každý se však může slavností jednoduše zúčastnit. Halloweenská přehlídka Kawasaki má přísné pokyny a standardy pro účast, takže se musíte přihlásit a zaplatit poplatek před začátkem přehlídky. Podívat se na průvod však můžete zdarma.

4. Hongkong

15. den sedmého lunárního měsíce, tedy přibližně v polovině srpna až polovině září, slaví lidé z Hongkongu festival Hungry Ghost. V několika částech východní Asie lidé věří, že v této roční době duchové znervózní a začnou se toulat světem. Festival je způsobem, jak „nakrmit“ tyto duchy jídlem i penězi, které potřebují pro posmrtný život.

5. Polsko

Polsko slaví podobně jako my Češi. My máme Dušičky, oni Dzień Zaduszny. Začátkem listopadu cestují lidé po celém Polsku na hřbitovy, aby navštívili hroby svých rodinných příslušníků, na které pak umisťují zapálené svíčky a květiny. Na rozdíl od nás nešetří ani modlitbami za zemřelé a následující den se účastní zádušní mše za duše zemřelých.

6. Kambodža

Od konce září do poloviny října se buddhistické rodiny scházejí na oslavu Pchum Ben, náboženského svátku na oslavu mrtvých. Konzumují jídla, jako je například sladká lepkavá rýže a fazole zabalené v banánových listech, a navštěvují chrámy s košíky s květinami a vzdávají tím úctu svým zesnulým předkům. Je to také čas, kdy lidé oslavují starší.

7. Itálie

Svátek všech svatých je v Itálii státním svátkem a lidé během něj navštěvují hřbitovy, aby na hroby svých zesnulých blízkých i úplně cizích lidí položili květiny, obvykle chryzantémy. Italové také vzdávají poctu zesnulým tím, že při západu slunce dávají do okna červenou svíčku a u stolu připraví místo těm duchům, kteří doufají, že je navštíví.

Po celém světě existuje nespočet způsobů, jak oslavit den, ve který vzpomínáme na ty, kteří tu už s námi nemohou být. Nejdůležitější je ale pocit, který udržuje naše blízké neustále v našem srdci. A je jedno, jestli je to během Dušiček, Halloweenu nebo Dne mrtvých. Dále čtěte: Jak vydlabat dýně, aby krásně vypadaly a vydržely co nejdéle.

Zdroj: mentalfloss.com, rd.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve