Je důležité v jaké poloze spíte. Jeden z boků je výrazně výhodnější a důvodů je celá řada

 Zdraví 
11. prosince 2021 09:34 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Spaní na pravém boku vás okrádá o život Pixabay
Pokud jste si mysleli, že je jedno, jak spíte, na kterém boku, zda na zádech nebo břiše, pak určitě čtěte dál. Vysvětlíme také, proč je jeden z boků výrazně výhodnější.

Pokud používáte aplikaci na měření spánku v chytrých hodinkách, dozvíte se něco o kvalitě vašeho spánku podle doby trvání jeho jednotlivých fází. Hodinky vám ale neporadí, jak si správně lehnout.

Spánek na břiše či zádech vynechte

Nechme zatím boky stranou a věnujme se spánku na zádech a na břiše. Poloha na břiše je vysloveně nevýhodná. Způsobuje komplikace v oblasti bederní páteře, tlačí se na břicho a budete mít problém i v oblasti krku. Poloha na zádech je o něco výhodnější, hlavně z hlediska trávicího traktu. Potíže s páteří však zůstávají ve hře. Zbývají tedy polohy na boku. Jenže jen jedna z nich je ta správná.

Levý bok je správně

Nebudeme vás dlouho napínat. Správné je spát na levém boku. Důvodů je celá řada. Především jde o přirozenou polohu ve vztahu k žaludku, takže se tím redukuje problém s refluxem a pálením žáhy. Potrava také přirozeně sestupuje během spánku skrze střeva. Je proto tato pozice výhodná pro osoby, které trpí na problematické vyprazdňování. Co je ovšem také velmi důležité, spát na levém boku napomáhá našemu srdci. Během spánku totiž srdce pumpuje do sestupné aorty a nemusí tak překonávat gravitaci. Naopak žíly, které přivádějí krev do srdce, jsou volné a nestlačené, takže krev může přirozeně proudit. Podle některých je tato poloha také výhodná z hlediska zbavování se toxinů a pak také pro lepší proudění energie, což souvisí s pohledem jogínů na lidské tělo a jeho fungování.

A co když spím špatně

Mnoho lidí si během života navyklo spát v polohách, které nejsou zdravotně právě výhodné. Nemluvíme jen o nějakých teoretických potížích. Špatná poloha ve spaní zkracuje život. Jestliže tedy nespíte dobře, měli byste se postupně přeučit na správný způsob. Důvody špatného spaní mohou být různé. Někdo má například rád, když je při spaní otočen ke stěně. V tom případě prospěje přestavění pokoje, aby byla postel ve správné pozici. Jiný se zase obává, že spánek na levém boku příliš tlačí na srdce. Jak jsme ale vysvětlili, opak je pravdou a svému srdci na levém boku výrazně ulevíte. Někdo je navyklý se zase v posteli točit ze strany na stranu. I tak je dobré postupně tělo zvykat více na levý, tedy zdravější bok.

Zdroj: onhealth.com Wikipedia healthline.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod