Neustálý pocit únavy může být předzvěstí anémie, problémů se štítnou žlázou, deprese i onemocnění ledvin

 Zdraví 
10. května 2022 14:55 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Únava může být známkou toho, že se ve vašem těle děje něco vážného Unsplash
Cítíte se unavení i přesto, že můžete odpřísáhnout, že jste v noci dobře spali? Snažíte se proto udělat všechno možné, abyste vydrželi vzhůru alespoň do oběda, ale po něm cítíte nutkání si dát alespoň "dvacet"? Všichni se v různých fázích života cítíme více či méně unavení, ale pokud jste unavení neustále, může se jednat o víc než jen o nedostatek spánku.

Pocit nekonečné únavy může pramenit z vážnějších problémů, jako je spánková apnoe, deprese, cukrovka nebo chronické onemocnění ledvin. Specialista na rodinné lékařství Jared Ankerman diskutuje na webu health.clevelandclinic.org o různých důvodech, proč se můžete cítit tak unavení.

Podle Dr. Ankermana není pocit únavy a únava samotná totéž. "V dnešní době tyto termíny často zaměňujeme, což ovšem není správné,“ říká. „Únava je něco, co je přirozené. Po náročném dni v práci nebo cvičení můžete být unavení. To je normální a většina lidí to zažívá.“ Na druhou stranu je však neustálá únava mnohem intenzivnější pocit. "Bez ohledu na to, jak moc odpočíváte nebo jak málo jste fyzicky aktivní, stále můžete mít pocit, že disponujete nedostatkem energie," říká Dr. Ankerman.

Důvody neustálého pocitu únavy

Těhotenství

Jednou z možností, proč se cítíte tolik unavená, je případné těhotenství. Pokud tedy existuje byť jen minimální pravděpodobnost, zvažte nejprve tuto možnost. Těhotenství je pro ženské tělo velkou zátěží, jelikož začne upozaďovat samo sebe a soustředí se na růst a vývoj nového organismu. Vaše tělo dělá co může, aby podpořilo nejen vaše tělo, ale i nenarozené dítě. Zejména v prvním trimestru produkuje ženské tělo více progesteronu - hormonu, který může způsobit, že se budete cítit mnohem více unavená.

Anémie

Pokud máte nedostatek železa, neprodukujete dostatek červených krvinek. Tyto buňky jsou potřebné k tomu, aby vašemu tělu dodaly správné množství kyslíku, aby mohly orgány správně fungovat. Jejich nedostatek může vést k tomu, že se budete cítit vyčerpaní a unavení. Například v Americe je anémie nejčastějším krevním onemocněním, které postihuje zhruba 3 miliony lidí. Anémie z nedostatku železa je i u nás nejčastějším důvodem chudokrevnosti.

Spánková apnoe

Budíte se celou noc? Můžete trpět na spánkovou apnoe, což je porucha spánku, která způsobuje, že je vaše dýchání během spánku opakovaně přerušováno a spánek je narušován. Toto onemocnění může vést k dalším zdravotním problémům, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka a infarkty, ale může také způsobit, že se budete cítit unavenější než obvykle.

Diabetes

Pocit únavy je jedním z hlavních příznaků, že trpíte diabetem. "Pokud si lidé trpící diabetem špatně kontrolují svou hladinu cukru, může to vést k jeho prudkým nárůstům. Tyto výkyvy pak mohou vést k mírné dehydrataci organismu, což vede k neutuchajícímu pocitu únavy," vysvětluje Dr. Ankerman.

Deprese

Abyste určili, zda je vaše únava způsobena nedostatečným spánkem, nebo existují i závažnější příčiny, je potřeba promluvit si se svým lékařem. Ten by měl následně provést fyzickou prohlídku, krevní testy a sérii doplňujících vyšetření. Pokud je vše v normálu, začne se následně zajímat i o vaši psychickou stránku. Neléčená deprese totiž může způsobovat, že budete mít celkově menší zájem o každodenní aktivity a rovněž může ovlivnit vaše stravovací a spánkové návyky. Kombinace všeho může způsobovat pocity celodenní únavy.

Nedostatečně aktivní štítná žláza

Hypotyreóza je stav, kdy štítná žláza neprodukuje dostatek hormonů. Váš metabolismus se začne následně zpomalovat, což může vést k únavě.

Chronické onemocnění ledvin

Snížení funkce ledvin může vést k hromadění toxinů a nečistot v krvi, což může způsobit, že se budete cítit unavení a slabí. Navíc se u vás může rozvinout anémie, která může rovněž vysvětlovat vaši únavu.

Bakteriální nebo virová infekce

Máte rýmu nebo chřipku? Cítíte se vyčerpaní a unavení? Může to být i proto, že vaše tělo bojuje s infekcí a zatěžuje váš imunitní systém. Po prodělané mononukleóze nebo covidu-19 je dokonce možné, že budete pociťovat dlouhodobou únavu i po vyléčení. Únavu může způsobovat rovněž sezónní alergie.

Nutriční nedostatky

Nedostáváte do těla dostatek vitaminu B12 nebo vitamínu D? To může rovněž vést k tomu, že se budete cítit unavení. Zaměřte se proto na jejich dostatečný příjem z potravin či potravinových doplňků. Vitamin D navíc získáváme ze slunce, takže hurá na procházku!

Rozdíl mezi pocitem únavy a chronickou únavou

Pokud máte přetrvávající ochromující únavu, která trvá 6 měsíců nebo déle, může se jednat o chronický únavový syndrom.

U pacientů s chronickým únavovým syndromem se mohou objevit příznaky jako:

  • bolest svalů,
  • potíže se spaním,
  • příznaky podobné chřipce včetně bolesti kloubů a zduření lymfatických uzlin,
  • problémy s pozorností a pamětí.

I když neexistuje žádný lék na syndrom chronické únavy, lze ji zvládnout kognitivně behaviorální terapií a některými léky, které vám předepíše váš ošetřující lékař. Máte-li jakékoliv otázky ke svému zdravotnímu stavu, nejlepší je navštívit vašeho praktického lékaře, který vás nasměruje správným směrem.

Zdroj: health.clevelandclinic.org, webmd.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008