Jedno pivo denně prospívá střevům. Raději si však dejte ležák než desítku

 Zdraví 
22. července 2022 08:43 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vyšší počet bakterií ve střevě se vždy hodí Pexels
Jsme národ pivařů, o tom není pochyb, ale teď konečně můžeme i tvrdit, že to děláme pro své zdraví. Samozřejmě v rozumné míře. Zjistilo se totiž, že jedno pivo denně zvyšuje rozmanitost střevních bakterií u mužů, a jak víme, zdravá střeva znamenají zdravé tělo.

Už bylo mnohokrát prokázáno, že stav našeho střevního mikrobiomu má přímou souvislost s celkovým zdravím a odolností organismu proti různým chorobám, ba dokonce přispívá k vysokému věku. Důležitá je především rozmanitost mikrobiálních populací a právě malá pilotní studie odhalila, že když si dáte jednu dvanáctku denně, má to na rozmanitost bakterií ve střevech velice pozitivní vliv. Přitom nezáleží na tom, zda si dáte alkoholickou verzi nebo si ještě lépe dopřejete nealkoholickou variantu.

Už předchozí výzkumy naznačovaly, že umírněná konzumace piva může mít vliv na zvyšování rozmanitosti bakterií ve střevech a pozitivně působit na střevní mikroflóru. Výzkumníci z Portugalska se proto rozhodli vést zatím menší studii, která by na starší výzkumy navazovala a jejich výsledky podpořila. Studie byla publikována 15. června 2022 v Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Úžasným zjištěním bylo, že stejný vliv na zdraví střev má jak alkoholické, tak nealkoholické pivo, jehož obliba ve světě neustále narůstá. A jak víme: čím rozmanitější střevní mikroflóra, tím nižší pravděpodobnost výskytu některých onemocnění. Bez alkoholu se navíc vyhnete i dalším přidruženým nemocem.

Jak probíhala studie

Svou teorii se vědci snažili prokázat v randomizované a dvojitě zaslepené studii, které se účastnilo 19 zdravých mužů. Každý den měli za úkol vypít k večeři 325 ml nealkoholického nebo alkoholického piva, a to po dobu 4 týdnů. Před začátkem studie byly mužům odebrány vzorky stolice a krve, totéž podstoupili i na konci studie. Střevní mikroflóra byla sledována pomocí sekvenování genů RNA.

Co vědci zjistili

U nás se říká: pivo dělá hezká těla. Překvapivým zjištěním proto bylo, že konzumace jednoho piva denně neměla žádný vliv na tělesnou hmotnost, množství tuku v těle nebo krevní markery, které popisují funkci metabolismu či zdraví srdce. Muži z obou skupin však vykazovali mnohem rozmanitější střevní flóru a zlepšily se markery popisující zdraví střev. Podle vědců za to může fermentační proces, kterým pivo při výrobě prochází.

Nealkoholická verze je lepší

Podle studie došli vědci k závěru, že jedna láhev piva denně prospěla u sledovaných mužů k lepšímu zdraví střev, avšak stále upozorňují na to, že nejvíce bezpečné množství alkoholu denně je žádné. Doporučují proto zvolit raději nealkoholickou verzi piva, která je chuťově srovnatelná, a navíc nabízí pro naše zdraví mnoho benefitů, včetně zvýšení počtu přátelských bakterií ve střevech. V opačném případě hrozí onemocnění jater, srdce či vysoký krevní tlak a rakovina. A vzhledem k tomu, že pozitivní vlastnosti piva na naše zdraví nejsou nijak spojeny s množstvím obsaženého alkoholu, přináší studie další důvod, proč volit raději nealkoholickou verzi.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: studie.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008