Studie potvrdila, o čem se dlouho spekulovalo. Alkohol opravdu urychluje stárnutí

 Zdraví 
29. července 2022 09:59 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Při velké konzumaci alkoholu jednou budete vypadat starší, než ve skutečnosti jste Unsplash
Zpomalit stárnutí si přejí všichni. Kosmetické firmy se předhánějí v produktech, které zaručeně zatočí s vráskami a zpevní stárnoucí pleť, kosmetika pro muže se stala už běžnou součástí našich životů. Nic z toho ale nepomůže, pokud budete holdovat alkoholu.

Novou studii na téma alkoholu a stárnutí provedla Oxfordská univerzita a v podstatě jen potvrdila to, o čem se už dlouho mluvilo. Konzumace alkoholu urychluje stárnutí díky tomu, že zkracuje telomery. Telomery jsou koncové části chromozomů a zkracují se kvůli neschopnosti enzymu syntetizovat konce lineárních nukleových kyselin. Délka telomer se přímo používá jako biomarker stárnutí.

Předchozí studie už toho o alkoholu odhalily hodně. Například je již potvrzeno, že alkohol trvale poškozuje DNA, způsobuje rakovinu, může za úbytek kognitivních funkcí, a dokonce zmenšuje mozek tak, že je o 10 let starší. Oxfordská studie ale našla důkazy o tom, že konzumace alkoholu urychluje celkové biologické stárnutí.

Co přesně tedy oxfordská studie odhalila? Především to, že je tu jasná souvislost mezi častým pitím a kratšími telomerami. Konkrétně to znamená, že pokud vypijete zhruba 11 skleniček vína týdně a budete to dělat pravidelně, pak biologicky zestárnete asi o tři roky. Na druhou stranu, pokud pijete méně, pak to s tím stárnutím není tak horké. Například 10 skleniček vína týdně už znamená, že biologicky budete starší "jen" o rok či dva. Čím méně tedy pijete, tím samozřejmě lépe.

Nicméně to neznamená, že pokud pijete jen několikrát do týdne sklenku vína nebo nějaké to pivko, že jste ze hry venku. Jakákoliv konzumace alkoholu způsobuje zkracování telomer, jen vaše tělo nebude stárnout tak rychle.

"Tato zjištění znamenají, že alkohol, zejména v nadměrném množství, přímo ovlivňuje délku telomer," píše ve své práci autorka studie Anya Topiwala z Oxford University. "Zkrácené telomery jsou rizikové faktory, které mohou způsobit řadu závažných onemocnění souvisejících s věkem, jako je Alzheimerova choroba."

Určitě ze svého okolí znáte někoho, kdo hodně pije a možná jste se dosud divili, proč tito lidé vypadají, lidově řečeno, tak sešle navzdory jejich skutečnému věku. Může za to opravdu nadměrná konzumace alkoholu a pro ty, kdo si pravidelně dávají jednu či dvě skenky vína doma večer nebo dvě piva s kamarády v hospodě po práci to, vůbec neznamená, že jich se rychlé biologické stárnutí netýká.

Nicméně, čím míň toho vypijete, tím lépe. A pokud jste si nyní uvědomili, že toho za týden skutečně vypijete docela dost, i když zrovna nejste každý večer na nějakém večírku či oslavě, pořád se vám vyplatí svoje pití omezit. Jak už bylo řečeno, telomery se konzumací alkoholu zkracují i tak, a pokud svoji spotřebu alkoholu začnete postupně omezovat, rozhodně to bude jenom dobře. Nejenže nebudete jednoho dne vypadat starší, než ve skutečnosti jste, ale také se dozajista vyhnete rizikům vzniku mnoha závažných onemocnění.

Autorský článek, další zdroj: Oxford University

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod