Vegani jsou vystaveni riziku vzniku různých zdravotních problémů. Proto jsou důležité doplňky stravy a odborníci radí, jaké

 Zdraví 
26. září 2022 07:53 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Veganství vyžaduje neustálé doplňování důležitých vitamínů a minerálů Depositphotos
Rostlinná strava je skvělý způsob, jak jíst zdravěji. Ale co nahradí maso a mléčné výrobky? A protože je veganství stále více rozšířené, je tu také otázka, která s tímto stravovacím životním stylem úzce souvisí. Takže chce to nějaké doplňky stravy, nebo ne?

Absence masa ve stravě je největším problémem. Maso je totiž bohatým zdrojem bílkovin, které tělu dodává energii a déle ho udrží v nasyceném stavu. Protein je neuvěřitelně důležitý, ale vegani ne vždy přijímají jeho správné množství prostřednictvím své stravy a mohou jej nahrazovat klasikou v podobě proteinového prášku. Jenomže maso také obsahuje živiny, jako je vitamin B12 a železo, které pomáhají krvi a nervovým buňkám správně fungovat a podporují imunitní systém. 

A pak jsou tu ještě mléčné výrobky. Ty obsahují vitamíny A a D a jsou skvělým zdrojem vápníku. Tyto živiny přispívají k mnoha funkcím, včetně reprodukčního zdraví a zdraví kostí. Pokud jíte pestrou veganskou stravu se spoustou luštěnin, zeleniny a obilovin, můžete z nich získat některé z těchto živin. Ale abyste získali množství živin, které potřebujete pro optimální zdraví, jsou doplňky stravy nutností.

Které doplňky jsou důležité

Nutriční specialistka Thalia Pellegrini tvrdí, že každý, kdo jí čistě rostlinnou stravu, by měl rozhodně užívat doplňky stravy. „Vidím hlavně vegany s nedostatkem železa a B12, protože nedokážou přijímat správné množství skrze svůj jídelníček,“ tvrdí. Dále je potřeba doplňovat vitamin A, bílkoviny a vápník. Zdá se vám, že je toho nějak moc? Jak říká Thalia Pellegrini, můžete mít opravdu zdravou stravu a cítit se skvěle, ale být veganem nutně neznamená být zdravý, takže opravdu potřebujete nějakou doplňkovou podporu.

Takže které látky jsou pro vegany doslova nutností? Je to především vitamin B-12. Ten plní v těle několik důležitých rolí, včetně produkce DNA a červených krvinek a nervových funkcí. A tento vitamin se vyskytuje především v mase a mléčných výrobcích. Nedostatek vitaminu B12 ve svém těle poznáte díky zvýšené únavě, ztrátě chuti k jídlu, brnění v končetinách, a dokonce i rozmazanému vidění.

Další důležitou látkou je železo. To je minerál, který pomáhá červeným krvinkám přenášet kyslík z plic do zbytku těla. Je rovněž důležitý pro tvorbu určitých hormonů a pomáhá při vývoji mozku u dětí. Vegani ho dokonce musejí doplňovat ve dvojnásobném množství, protože tělo přijímá železo z rostlinných zdrojů jen velmi těžko. Nedostatek železa v těle se kromě únavy projevuje také studenými končetinami, lámavostí nehtů nebo točením hlavy.

Mezi další velmi důležité látky, které by vegani pravidelně měli doplňovat, patří také vápník, vitamin D, bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, zinek, jód a také vitamin K. Ten je důležitý pro správnou srážlivost krve, zatímco zinek zase zajišťuje správný vývoj a správnou funkci imunitního systému těla. Jód je pro změnu minerál, který tělo využívá k tvorbě hormonů štítné žlázy, které pomáhají s metabolismem a opravou buněk. A o důležitosti vitaminu D a omega-3 mastných kyselin už toho bylo napsáno opravdu hodně.

Nicméně u veganů je ještě problém s tím, že někteří vegani se silně spoléhají na zpracované potraviny, a nemusí tak do své stravy zařazovat různé druhy ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků, které jsou potřebné k získání těchto klíčových živin. Pokud tedy vegani nepřijímají stravou správný typ živin, je užívání doplňků stravy klíčové. Ale protože látek, které veganům ve stravě chybí, je skutečně velké množství, je nejjednodušší cestou ke zdraví pravidelné užívání multivitaminů.

Autorský článek, další zdroj: Cnet

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008