Fén umí vykouzlit skvělý účes. Každý typ vlasů ale vyžaduje jinou techniku fénování

 Krása 
10. září 2018 14:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Fénováním lze hodně získat, ale i zkazit Shutterstock
Fén je oblíbeným pomocníkem mnoha žen, ať už mají dlouhé či krátké vlasy, rovné nebo kudrnaté. Jenže pokud vám nemá fén sloužit jen k rychlému usušení mokrých vlasů, ale i k vytvoření skvělého účesu, musíte techniku fénování alespoň trochu ovládat.

O fénu se dá s trochou nadsázky říct, že je to dobrý sluha, ale zlý pán. Když totiž nebudete dodržovat zásady bezpečného foukání, můžete si horkým vzduchem pořádně zničit vlasy. Osvojit si musíte také správnou techniku, protože každý typ vlasů vyžaduje něco jiného. Jinak si musí fénovat vlasy žena s krátkými vlasy, jinak kudrnatá dlouhovláska.

A nezáleží jen na samotné technice foukání. Důležité jsou i vhodně zvolené kosmetické přípravky na vlasy a klíčovou roli hrají také hřebeny. Poradíme vám osvědčené triky, se kterými si doma vykouzlíte takřka profesionální účes.

Vlasové přípravky

Bez správných kosmetických přípravků dokonalý účes nevytvoříte. Nejprve si musíte vlasy umýt šamponem a poté použít kondicioner. V obou případech zvolte přípravky pro větší objem vlasů. Pak dejte na vlasy pěnové tužidlo, které rovněž dodá vlasům objem a usnadní vám práci při foukání. Pokud nechcete, aby se vám vlasy mastily, nikdy šampon neoplachujte příliš horkou vodou.
 
Těsně před fénováním pak na vlasy aplikujte sprej pro ochranu vlasů při tepelné úpravě. Obsahuje speciální polymery, které drží svrchní vrstvu vlasového vlákna uhlazenou. Šupiny kryjící vlas se díky nim nemohou odchlípit. Vlasy jsou tedy chráněné před poškozením a po fénování jsou hladké, lesklé a lépe rozčesatelné. K ochraně vlasů při foukání a zároveň k většímu objemu účesu vám dopomůže i podkladová báze, která se dává do vlasů ještě před foukanou do mokrých vlasů.

Nepodceňte hřebeny

K důležitým pomocníkům při fénování patří hřebeny. Po ruce byste měly mít hřeben s velkými zuby a pak co největší kulatý kartáč. Velkozubý hřeben použijte k rozčesání vlasů po umytí a přes kulatý fén budete vlasy foukat. Na finální úpravu pak využijete ještě tupírovací hřeben.

Postupujte vždy od spodních pramenů k těm horním – ty můžete prozatím připnout k hlavě skřipcem. Kulatý kartáč s každým natočeným pramenem chvíli udržte u hlavy, přičemž teplotu na fénu nepatrně zvyšte a rychlost naopak snižte třeba z čísla 3 na 1 (záleží na možnostech vašeho fénu). Až budete mít vlasy vyfénované, vemte si do ruky tupírovací hřeben a nahoře u hlavy si s jeho pomocí vlasy trochu natupírujte. Nakonec účes ještě zlehka zafixujte lakem na vlasy.

Fénování podle typů vlasů

Každý typ vlasů vyžaduje jinou techniku fénování. Pokud si tu správnou metodu neosvojíte, nikdy váš účes nebude vypadat dokonale.

Kudrnaté vlasy

Kudrnaté vlasy mají tendenci vysoušet se a třepit se. Nikdy je tedy nefénujte, pokud jsou zcela  mokré. Zapomenout musíte také na příliš horký vzduch, takže nejvyšší stupeň teploty je pro vás tabu. Naopak platí, že čím nižší teplota, tím lépe, kudrnaté vlasy by měly dostat šanci spíše uschnout přirozeně. Také je rozhodně během fénování nečesejte – ztratily by lesk a byly by zacuchanější. Je dobré střídat vyšší a nižší teplotu a použít fén s difuzérem. O tom, jak lze i z kudrnatých vlasů vytvořit hladký účes, jsme psali zde.

Rovné vlasy

Při fénování použijte plochý kartáč. Aby byly vlasy co možná nejrovnější, fénujte vždy zásadně hubicí dolů. Vlasy rovněž fénujte na etapy, vždy začněte od kořínků a postupujte až dolů. Vyplatí se nepospíchat a fénovat po menších pramenech.

Vlnité vlasy

Pokud nemáte vyloženě kudrnaté vlasy, ale jen lehce vlnité, nejprve je po umytí důkladně vysušte ručníkem. Hubice fénu musí směřovat vždy dolů, fénujte od kořínků ke konečkům. Pro lepší výsledek se vyplatí investovat do iontové nebo turmalínové žehličky na vlasy, které vlasy dokáží zvlhčit. Tyto pomocníky však používejte zásadně na suché vlasy.

Krátké vlasy

Pokud máš patku na levé straně, fénuj na straně pravé. Pro fénování použijte kartáč na rozčesávání s otvory. Pro extra efekt můžete vyzkoušet fénování v poloze s hlavou dolů.

Extra tip: Pokud chcete zabránit plihnutí vlasů, aplikujte do vlasů hned po vyfoukání suchý šampon, zafixuje váš účes a uchová déle objem.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod