Chcete sýry podávat jako profesionál? Naučte se je správně porcovat na talíř

 Ostatní 
08. dubna 2019 08:05 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Krájení sýrů má svá pravidla Shutterstock
Lidí, kteří milují sýry, je obrovské množství, Jenže už málokdo ví, jak sýry správně krájet, abyste si svou oblíbenou delikatesu opravdu vychutnali.

Pokud sýr začnete krájet a nedodržíte při tom určitá pravidla, může se podle odborníků stát, že si nepochutnáte na všem, co vám může nabídnout. Sýr je třeba krájet podle jeho tvaru a myslet na tajemství našich babiček. Základem všeho je používat nabroušený nůž bez pilky. Mezi jednotlivými řezy nůž otírejte hadříkem, abyste nemíchali chutě sýrů mezi sebou.

Základní pravidlo

Každý sýr má svůj typický tvar, přesto existuje jedno základní pravidlo společné pro všechny. Každá porce ukrojeného sýra by měla být stejně velká a měl by na ní být stejný podíl kůrky. Tak bude každý kousek stejně chutnat. Když budete sýry porcovat od kraje ke středu, kde bývá chuť jemnější a méně výrazná, nic nepokazíte, i když některé typy sýrů doporučují odborníci krájet i v opačném směru. Každopádně rozklíčování a poznávání chuťových rozdílů je pointou správného porcování sýrů a podstatou celého ochutnávání.

A pokud si chcete sýr opravdu vychutnat, nezapomeňte ho alespoň 10 až 15 minut před konzumací vyndat z ledničky, rozbalit a nechat vydýchat. Jen tak se plně uvolní a rozvine typické aroma a gurmánskému zážitku již nic nestojí v cestě.

Krájení podle tvaru sýra

Kulaté nebo čtvercové sýry, jako např. Camembert nebo Pont l’Évêque, se krájejí jako dort počínaje od středu. Tímto způsobem získáte plátky trojúhelníkového tvaru. Pokud sýr není příliš silný (Coulommiers apod.), nepřekrajujte vrcholu trojúhelníku. Naopak když je hodně silný (jako např. Petit Basque), můžete vrchol překrojit.

Sýry obdélníkového tvaru (jako např. Brique) se krájejí souběžně s kratší stranou. Pokud chcete raději dílky do špičky, krájejte sýr napříč.

A konečně sýry trojúhelníkového tvaru (jako např. Brie nebo Roquefort) mohou být krájeny na plátky, na různé kousky nebo do vějíře.

Jak naložit s konkrétními typy sýrů

Pokud budete chtít servírovat sýry jako opravdový profesionál, zvolíte pro každý typ sýra nejen konkrétní způsob krájení, ale i vhodný nůž a nakonec sýr také doplníte o nápoj, který k němu bude nejlépe ladit. O tom, které sýry je lepší nejíst, jsme psali zde.

Tylžský archivní sýr

Z bochníku Tylžského archivního sýru nejprve vykrojte porci a položte ji na prkénko. Příčně ji nakrájejte na stejně dlouhé proužky. Ten poslední, nejblíže u kůrky, nechte silnější, a rozdělte jej na polovinu. Jedinečná a lahodná chuť Tylžského sýra nejlépe vynikne se svěžími bílými a ovocnými červenými víny, ale hodí se k němu také pivo. Hodí se především pro slavnostní okamžiky.

Sýry s modrou plísní

Sýry s modrou plísní je nejlepší porcovat od středu ke kraji, a to v pravidelných měsíčcích. Tento typ sýrů si nejlépe vychutnáte s vyzrálými červenými víny pozdního sběru.

Blaťácké zlato

Blaťácké zlato patří mezi měkké sýry se zlatooranžově zbarveným povrchem a je obzvláště vhodné k přípravě nevšedního pohoštění či delikátní svačinky. Těsto má pružnou konzistenci, proto je nejlepší porci sýra jednoduše nakrájet na rovnoměrné plátky. Blaťácké zlato najdete ve třech vynikajících příchutích – jemné přírodní, lahodné ořechové a pikantní pepřové. Při krájení pepřového a ořechového si dejte pozor, abyste o jednotlivé oříšky a kuličky pepře zbytečně nepřišli.

Sýry s bílou plísní

Sýry s bílou plísní mají krásně měkké jádro, proto je nejlepší nakrojit kůrku a řezem pokračovat směrem ke středu sýru. Jeho tvar i velikost přímo vybízí k nakrojení čtyř stejně velkých „trojúhelníčků“. Jakmile jej rozkrojíte, ucítíte jemné houbové aroma.

Důležité jsou i nože

Aby se krájení sýrů povedlo na jedničku, je třeba si také na každý druh sýru vzít správný nástroj:

  • Tvrdé staré sýry – nůž na parmezán.
  • Tvrdé sýry – škrabka na sýr.
  • Polotvrdé sýry – nože na sýry nebo hoblíky.
  • Sýry s plísní – strunové kráječe, sýry se lépe krájí, když jsou právě vyjmuty z chladného prostoru nůž by měl být předem namočen do horké vody, protože tuk v těstě se ve styku s horkou čepelí lehko roztaví.
  • Měkké sýry – speciální nože s dutinou, nebo s úzkou čepelí.
  • Strouhané sýry – struhadla.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?