Nebezpečí zvané kokosový olej: Jaká je pravda?

 Zdraví 
12. dubna 2019 15:26 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Účinky kokosového oleje jsou předmětem velké diskuse Shutterstock
Všichni víme o dobrých účincích olivového oleje. Ale olej kokosový? Právě o něm se šíří velmi dobré zprávy. Kokosový olej může ovlivnit i naši postavu. Na druhé straně podle mnohých je vysloveně nebezpečné ho konzumovat. Čtěte dál a dozvíte se víc.

Kokosový olej se dříve používal hlavně v kosmetice. Pak se objevil jako super zdravý olej, který je teplotně velmi stabilní a nepřepaluje se. Postupně se mu přiřkly mnohé další pozitivní účinky. Potom ale zase přišli mnozí s opačným názorem. Kde je pravda? Pokusíme se najít odpovědi.

Kladné účinky

Teplotní stabilita při smažení či pečení. To je něco, co jiný olej v takové míře nemá. Také se mluví hodně o jeho pozitivních účincích na lidskou postavu. Podle některých stačí půl lžíce kokosového oleje každé ráno do kávy spolu se lžičkou cejlonské skořice a budete jak rybička. Podle některých názorů dojde ke zrychlení metabolismu až o pět procent. Může tedy pomáhat v boji s nadváhou, ale také má pozitivní účinky na lidskou psychiku, na stav vlasů a mnoho dalších pochodů v těle. To je ovšem názor pouze některých, a jak se ukazuje, tak tato skupina je spíš v menšině.

Fake news?

Někteří v souvislosti s kokosovým olejem hovoří doslova o fake news, tedy falešné zprávě. Věc by se mohla mít tak, že firmy, které chtěly prodávat více kokosového oleje, si nechaly zpracovat studii, která potvrdila určitý pozitivní účinek na lidské zdraví. Mohlo jít například právě o teplotní stabilitu. Z hlediska fritování, kdy si olej zachovává své vlastnosti a nepřechází do pokrmu, může jít o zdravější alternativu než fritování s jinými druhy oleje. Toho se pak chopí další a rozvinou už zcela nepodloženou plejádu možností, které se šíří internetem a nabalují na sebe další a další informace, které už s původní vědeckou studií nemají nic společného.

Negativní účinky

Vědci se naopak shodují na tom, že používání kokosového oleje ve větším měřítku a k přímé konzumaci může vést k mnoha zásadním problémům. Jedním z nich je zvýšené riziko infarktu a mrtvice. Podle těchto výzkumníků totiž obsah nasycených mastných kyselin v tomto oleji jednoznačně převažuje. Tvoří až devadesát procent tohoto oleje. Kokosový tuk je navíc velmi chudý na vitaminy i další dobře působící složky. Poškozuje ve výsledku velmi silně cévy a vytváří na nich nánosy usazenin. Zvyšuje samozřejmě také cholesterol. Více informací právě o cholesterolu najdete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod