Máte rádi exotické potraviny? Možná netušíte, co všechno mohou způsobit

 Zdraví 
08. května 2019 13:25 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Někdy lidé neví, jak exotické ovoce správně jíst Shutterstock
V Evropě jsou často uváděny na trh nové exotické potraviny. Děje se tak hlavně pro jejich výživové hodnoty a ke zpestření nabídky. Ale co možné riziko alergické reakce? To není v častých případech vůbec známo.

Na trhu je v současné době možné sehnat velké množství exotického ovoce. Odborníci ale radí dát přednost ovoci z pásma, v němž člověk žije. Tělo je na ně zvyklé, zatímco exotické plody mohou u citlivých lidí vyvolat i prudké alergické reakce. Problém může vyvstat i při výběru a konzumaci. Lidé často nevědí, jak vypadá dané ovoce zralé a někdy si ani nejsou jisti, jak se správně konzumuje.

Co byste měli vědět o alergii

Alergie jsou způsobeny reakcí našeho imunitního systému na velmi široké množství podnětů. Spouštěčem tak mohou být plísně, léky, rostliny a též potraviny. Jednotlivé alergeny se navíc mohou ještě tzv. zkřížit. Co přesně to znamená?

  • Až 70 % jedinců s potravinovou alergií trpí zároveň nějakou jinou přecitlivělostí, a to včetně alergické rýmy.
  • Tato rýma se vyskytuje asi u 15–20 % populace a až 50 % z ní má určitou formu přecitlivělosti na potraviny nebo méně častou střevní formu alergie.
  • V západním světě je nejčastěji potravinovou alergií doprovázena alergická rinitida reagující na pyl břízy.
  • Velmi časté jsou zkřížené reakce u přecitlivělosti na latex, kde se u 30–80 % lidí objevuje též reakce na potraviny.
  • Častá je zkřížená alergie na korýše a na domácí roztoče.
  • U dětí s atopickým ekzémem je vysoký výskyt potravinové alergie, nejčastěji zaměřené na kravské mléko, vejce a arašídy.
  • U dětí je astma vyprovokováno potravinami až v 6 % případů a nejčastěji za to může právě zmíněné mléko, vejce a arašídy.

Kiwi

Příkladem za všechny můře být oblíbené kiwi. To bylo v Evropě rozšířeno v sedmdesátých letech a od té doby se stalo jedním z nejznámějších potravinových alergenů ve střední Evropě postihující zejména lidi alergické na břízu a latex.

Nebezpečné ořechy a plody moře

Reakce po konzumaci různých druhů ořechů nebo plodů moře mohou být i velmi prudké až život ohrožující. Někteří alergici mohou být přecitlivělí i na potraviny, se kterými se nemuseli ještě ve svém životě setkat. Jsou alergičtí na běžný alergen ze svého domácího prostředí, ale k velmi prudké a nebezpečné reakci může dojít i po prvním požití exotické potraviny, která obsahuje podobné alergeny. Stává se to zejména u pylových alergiků, alergiků na latex nebo na roztoče.

Zrádné koření

Exotické pokrmy jsou často kořeněné nejrůznějšími směsmi koření. Například kari je složeno až z 36 druhů koření, které mohou vyvolat alergické reakce. Pečivo sypané různými druhy semen stále častěji zpestřuje nabídku i našich pekáren. Alergických reakcí se můžeme dočkat po sezamu, slunečnicovém semeni, hořčičném semínku, ale i po máku nebo pohance, které jsou v našich končinách domovem.

Mějte na paměti, že nebezpečí potravinové alergie je nejvyšší při konzumaci neznámých, dosud neověřených potravin z neověřených zdrojů. Pokud o své citlivosti víte, měli byste být při konzumaci exotických potravin obzvláště opatrní. Jak zvládat alergii bez léků? Máme pro vás dobré rady.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?