Dostal se vám asfalt na oblečení? Nezoufejte, i takové skvrny se můžete zbavit

 Ostatní 
12. června 2019 07:05 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rozteklý asfalt dokáže nadělat pořádnou paseku Internet
Asfalt dokáže nadělat pořádnou paseku nejen na autech, ale i na oblečení. Obzvláště v horkých letních dnech, kdy se asfalt snadno roztopí. Stačí pak chvilka nepozornosti a hned máte kalhoty označkované.

Na první pohled se může zdát, že černá asfaltová skvrna už z textilu nejde dostat pryč a že vám nezbývá nic jiného, než zašpiněný kousek oblečení zkrátka vyhodit do koše. Nedělejte ale ukvapené závěry. I asfaltové skvrny se lze zbavit.

Poznejte svého nepřítele

Než se vůbec do boje s asfaltovou skvrnou pustíte, je dobré si uvědomit, co to vlastně asfalt je. Je to živice, která se získává z ropy. Jedná se zároveň o nejhustší složku ropy s nejvyšším bodem varu. Díky tomu, že asfalt taje již při pouhých 70 - 100 °C, je výborný při stavbě a opravách silnic.

Jak dostat čerstvý asfalt z oblečení

Způsobů, jak flek od asfaltu dostat z oblečení pryč, existuje hned několik. Než se ale pustíte do samotného čištění, nahřejte si nůž a vrstvu asfaltu jím opatrně odškrábněte. A pamatujte si, že čím dříve začnete skvrnu likvidovat, tím to půjde lépe.

Na asfalt nejlépe zabírají rozpouštědla, například benzín. Použít lze také speciální čističe s obsahem rozpouštědel. V obou případech je potřeba dávat pozor, abyste si oděv nepoškodili ještě více. Vždy nejdříve vyzkoušejte reakci oděvu na chemikálii na nějakém menším místě, které není běžně vidět.

Skvrnu podložte kusem savého papíru nebo savou utěrkou a čistěte rozpouštědlem. Kouskem hadru tupujte od okraje směrem ke středu, dokud se skvrna nevsákne do savého papíru a zcela nezmizí. Pak oblečení vyperte v pračce, jak jste zvyklí. O tom, jak odstranit z oblečení skvrny od antiperspirantu, jsme psali zde.

Na zaschlý asfalt funguje sádlo

Pokud je skvrna starší a již zaschlá, bude ji potřeba nejdříve změkčit. Na to se nejlépe hodí například sádlo, máslo nebo teplý olej.

Skvrnu podložte savým papírem a opatrně na skvrnu nanášejte tuk takovým způsobem, aby nedošlo k jejímu rozšíření. Poté se dá opět přebytečná vrstva asfaltu odstranit nahřátým nožem. Zbylou skvrnu můžete opatrně dočistit rozpouštědlem jako v případě asfaltu čerstvého.

Mastné skvrny, která zbyla po změkčení, se snadno zbavíte vypráním v saponátu. Následně oblečení vyperte klasicky v pračce.

Asfalt na botách? Žádný problém

Často se také stane, že se vám nalepí asfalt na boty. I tuto patálii lze snadno vyřešit. Na obuv naneste sádlo, které asfalt změkčí. Pokud je skvrna větší, odstraňte vrstvičku opatrně nožem. Skvrny pak dočistěte hadříkem nebo kartáčem s mýdlem. Vždy dávejte pozor, abyste skvrnu nerozmazali více. Dalším hadříkem otřete již očištěnou obuv do sucha.

Tip: Pokud se vám nedaří mastný flek z tuku z oblečení dostat, můžete vyzkoušet klasický čistič brzd. Funguje totiž i na textil a snadno díky němu odstraníte mastné fleky i z pohovky nebo koberce.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?