Měli jste klíště? Zjistěte, zda vás nakazilo a zda vám hrozí nebezpečí

 Zdraví 
09. září 2019 15:49 / Blanka Štiková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V případě infikovaného klíštěte existuje zhruba 30% riziko přenosu nákazy na člověka Shutterstock
Klíšťata jsou nebezpečná, to ví každý. Obezřetnost již dávno nestačí. Proti přenosu nemocí od nakaženého parazita můžete bojovat buď včasným očkováním nebo můžete zaslat „vaše“ klíště do laboratoře na testy, díky tomu se dozvíte, zda bylo klíště infekční či nikoliv.

Skoro 24 % klíšťat přenáší některou ze závažných nemocí a klíště navíc může být přenašečem více než jednoho závažného onemocnění. Promořenost se liší podle lokalit. Každé dvanácté klíště pozitivní na borelie bylo přenašečem ještě dalšího patogenu. 

Proč nechat vyšetřit „vaše“ klíště?

Pokud si na sobě člověk najde klíště, tak po jeho vyndání určitě alespoň chvíli uvažuje nad tím, zda právě tento parazit není nakažený některým z onemocnění. V případě infikovaného klíštěte existuje zhruba 30% riziko přenosu nákazy na člověka. Záleží nejen na době přisátí klíštěte, ale také třeba na imunitním systému člověka. Například klíšťová encefalitida se přenese po podstatně kratší době (i během několika minut) než borelioza (po několika hodinách) a další bakteriální infekce. Přitom pouze proti klíšťové encefalitidě existuje pro člověka preventivní očkování.

Po vyndání klíštěte si můžete kontrolovat místo přisátí a sledovat příznaky infekce a doufat, že je sami a včas poznáte. Téměř u 40 % lidí se však neobjeví žádné typické příznaky a neodhalená nemoc může přejít do dalších fází, které se léčí obtížněji. Další možností je navštívit lékaře, který vám může udělat laboratorní testy, ty jsou ale pozitivní až za několik týdnů po infekci. Poslední možností je poslat klíště na laboratorní vyšetření. Laboratorní testování klíšťat má ale i jednu nevýhodu, není totiž nikdy úplně jisté, kolik viru se z infikovaného klíštěte do těla „napadeného“ pacienta dostalo.

Zájem o analýzu klíšťat pomalu roste

Mnozí lidé se před nemocí od klíšťat nechrání očkováním a místo toho si pak zaplatí testování již přisátého klíštěte. Tato metoda začíná být vyhledávaná čím dál tím více. O zvýšeném zájmu testování patogenů u klíšťat informuje například laboratoř v Ostravě, kde prý aktuálně každý týden přebírají klíšťata od tří lidí. Nejvíce se prý parazité testují na přítomnost DNA klíšťové encefalitidy a lymské boreliózy.

Kolik stojí analýza klíštěte

Ceny analýzy se mohou různit, určují si je jednotlivé laboratoře a výkon není placený pojišťovnou. Obvykle se platí každé onemocnění zvlášť. Za analýzu „vašeho“ klíštěte zaplatíte řádově od 550 Kč do 1 000 Kč za jedno vyšetření na jednu nemoc. Za expresní vyšetření (do 1 dne) si ale připlatíte kolem 2 500 Kč za urychlené zpracování, k této ceně se pak ještě přičítá počet vyšetření, která chcete nechat udělat. Důležité je vyplnit objednávku vyšetření, potvrzení o přijetí objednávky s číslem vašeho vzorku a instrukcemi k platbě bude zasláno na váš e-mail. Platba se nejčastěji provádí převodem na účet, případně je možné uhradit on-line platební kartou. Pokud klíště jdete odevzdat osobně, můžete rovnou zaplatit v hotovosti. 

Postup při objednání analýzy klíštěte

Otestování klíštěte v laboratoři je velmi rychlý způsob, jak určit riziko nákazy. Úspěšná léčba závisí na včasné a přesné diagnóze nemoci. Klíště můžete nechat vyšetřit na přítomnost lymeské borreliózy, klíšťové encefalitidy, ale i další méně časté nemoci, záleží, jaká vyšetření daná laboratoř poskytuje. Pokud se rozhodnete poslat „vaše klíště“ k analýze do laboratoře, budou se vám následující informace hodit.

V jaké formě klíště odevzdat

Na testování do laboratoře se posílá klíště co nejdříve po vytažení, popřípadě ho uskladněte v chladničce po dobu, než ho stihnete odeslat. Do specializované laboratoře posílejte pouze klíště, jiný biologický materiál než klíšťata (třeba vaše vzorky) nejsou zapotřebí a nezpracují se, upozorňují laboratoře. Klíště může být živé i mrtvé. Ani ošetření různými prostředky k odstranění klíšťat, desinfekcí, mýdlem či mastí není překážkou analýzy. Pokud není klíště vcelku a je přetržené, nevadí, pošlete všechny jeho kousky. Pokud zůstala kusadla v ráně, nevadí, stačí poslat zbytek klíštěte. Pokud jste si odstranili více klíšťat, mohou být zpracována dohromady, počet zasílaných klíšťat je potřeba uvést do objednávky.

Jak ho zabalit a kam ho poslat?

Vzorek klíštěte můžete zabalit buď do zkumavky, malé krabičky či lahvičky, poté však ještě zabalte do pěnové obálky nebo do bublinkové fólie, aby nedošlo k protržení či ztrátě klíštěte. Nebo ho můžete zabalit do plastového sáčku, ale musíte jej dobře uzavřít, nebo zalepit. Pokud je klíště hodně malé, jde o larvu klíštěte, tu je nejlepší vložit do sáčku s papírovým kapesníkem či odličovacím tamponem. Důležité je vyplnit objednávku vyšetření, potvrzení o přijetí objednávky s číslem vašeho vzorku vám dorazí emailem. Klíště odešlete s přiděleným číslem vzorku, které stačí napsat na papírek vložený do obálky nebo na obálku.

Klíště můžete zaslat buď doporučeně nebo ho přinést osobně na určené místo, a to buď na sběrné místo nebo přímo do laboratoře. Laboratoře většinou vyžadují vyplnění objednávky vyšetření a její zaslání spolu s klíštětem poštou na příslušnou adresu. Na internetu nebo z doporučení lékaře si můžete najít laboratoř, která se testováním klíšťat zabývá. Vyšetřováním klíšťat se zabývá více laboratoří, například Protean, GEN-TREND, ELISABETH PHARMACON, SZÚ či třeba AGEL.

Na co si dát pozor a kdy budou výsledky?

Klíště je nutné zaslat k analýze do určité doby, jinak spolehlivost výsledků klesá. Při analýze klíšťové encefalitidy se doporučuje klíště vyšetřit do týdne od vyjmutí a v případě dalších onemocnění přenášených klíšťaty je možné vyšetření do dvou týdnů.
Výsledky jsou odesílány až po přijetí platby. Informace o výsledcích analýzy obdržíte do 3 pracovních dnů od zaslání vzorku, ale pokud chcete výsledek co nejdříve, můžete si vyžádat za příplatek expresní vyšetření do 1 dne. Výsledky se zasílají emailem či telefonicky (pokud uvedete v objednávce), u pozitivního nálezu se posílají výsledky i poštou.

Co když je výsledek pozitivní?

Přítomnost viru v klíštěti neznamená automaticky i vaši nákazu. Pozitivní výsledek je pouze potvrzením přítomnosti patogenů v daném klíštěti, u takového parazita je však zvýšené riziko nákazy. V případě pozitivního výsledku je vhodné konzultovat další postup s lékařem. Dále čtěte: Kde v Evropě je nejvíce obézních žen a kde nejméně? A jak jsou na tom Češky?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?