Trápí vás vbočený palec? Naučte se cviky, které vám pomohou

 Zdraví 
31. října 2019 07:51 / Eva Vogelová
  4
📷
4 fotografie v galerii
Vbočené palce bolí Depositphotos
Vbočený palec nemusí trápit jen starší lidi. Potýkat se s tímto problémem můžete i ve třiceti. Vbočený palec rozhodně nevypadá hezky, ale horší je, že může někdy hodně bolet. Existují různé způsoby, jak s vbočeným palcem bojovat. Jedním z nich jsou cviky. Jaké by vám mohly pomoci?

Vbočený palec je deformita přednoží. Palec se odchyluje od své osy a začne se pomalu přibližovat k druhému prstu. Spousta lidí si myslí, že jde pouze o problém palce, ale není tomu tak. Častým důvodem vbočeného palce bývá nevhodný tvar nártní kosti.

Vbočený palec je příčinou určitých změn, které probíhají v celém přednoží. Mírná deformita se řeší různými mastmi, fyzioterapiemi či vložením korektoru mezi prsty. Pomoci vám může i cvičení, které budete provádět doma. Musíte být u toho opatrní a nezacházet do extrémních pohybů.

Odtahujte palec od dalších prstů

Ideálně se posaďte na židli a nohy nechte na zemi. Můžete si je podložit něčím měkkým. Dejte si pod ně třeba ručník, aby vám na chodidla nebyla zima, protože si budete muset vyzout ponožky. Pohněte palcem směrem od prstů. Pokud jde o pravý palec, zkuste s ním hnout do leva a s levým naopak.

Nesmíte palec zvedat, suňte ho po zemi či podložce. Nesnažte se ho ani tlačit k zemi. Ulehčíte si to tím, že rozevřete všechny své prsty do vějířku. Pokud vám to nepůjde, palec si dejte do strany rukou a nějakou chvíli tak setrvejte. Toto cvičení opakujte každý den. Za několik týdnů byste měli vidět alespoň malé výsledky. Pokud tento cvik začnete zvládat bez potíží, neseďte u něj, ale dělejte ho ve stoje.

Odtahujte nohy od sebe

Sval přitahující palec k ostatním prstům je zkrácený. Pomůžete mu tak, že se ho bude snažit protahovat. Nebude to náročné cvičení. Budete k němu potřebovat gumičku do vlasů. Pokud máte vbočené oba palce, nachystejte si rovnou dvě. Sedněte si zase na židli a zahákněte gumičky za palce.

Ve velmi pomalém tempu odtahujte nohy od sebe a ruce nechte ve stejné pozici. Palce se vám budou odtahovat od ostatních prstů, což je účel, kterému se nebraňte a nechte své prsty uvolněné. Stačí pouze malé odtažení. Vydržte v této pozici několik sekund a tento cvik opakujte každý den. Dále čtěte: Co ruce prozradí o vašem zdraví?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod