Časté chyby, kvůli kterým nám make-up vydrží pěkný sotva pár hodin

 Krása 
20. srpna 2020 08:36 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Roli hraje péče o pleť Pixabay
Aplikujete make-up ráno a do oběda je pryč. A proto přinášíme naše nejlepší tipy, jak zajistit, aby váš make-up vydržel po celý den.

Make-up, který nevydrží, frustruje řadu žen. A navzdory všem těm reklamám v časopisech to vypadá, že skutečně neexistuje produkt, který by fungoval až do večera. Přitom kosmetické firmy produkují osmihodinové, 16hodinové a dokonce 24hodinové make-upy. Jenomže problém není u těchto výrobků, ale v naší pleti.

Co způsobuje malou výdrž make-upu?

Mastná pleť je jedním z největších faktorů při ztrátě make-upu, protože ten na pokožce prostě nedrží,“ vysvětluje Dr. Emma Wedgeworth, dermatoložka britské nadace British Skin Foundation. "Každý den ztrácíme miliony kožních buněk, aniž bychom si toho všimli. Mastná pleť produkuje více kožních buněk, než je obvyklé, takže více těchto buněk také ztrácí. A to znamená, že se s nimi ztratí i pečlivě aplikovaný make-up."

Druhým důvodem jsou póry. "Póry nejsou svaly a nemohou aktivně do sebe nasávat materiál z pokožky, i když to neznamená, že by se některé formulace nemohly absorbovat. Záleží na velikosti molekul a na tom, zda jsou dostatečně malé, aby překonaly kožní bariéru," říká Wedgeworth. No a v neposlední řadě do jisté míry funguje i koncept odpařování make-upu.

A pak tu máme ještě tak časté používání telefonu, odlesky z obrazovek a vlhkost.

Jak udržet make-up na pokožce

Odborníci doporučují používat čisticí prostředky, sérum a zvlhčovače, které vyhovují vašemu typu pleti. Ženy, kteří mají mastnou pleť, by měly používat toner, aby minimalizovaly přebytečné oleje a pomohly zabránit prosakování mazu přes póry po celý den. Pomůže vám také ponechání si dostatečného času mezi jednotlivými kroky líčení, v ideálním případě asi 10 minut mezi aplikacemi pro péči o pleť a samotným líčením.

Kromě produktů pro péči o pleť jsou moudrou investicí také podpůrné produkty, jako jsou základní báze či usazovací spreje. "Primer je nezbytný, protože blokuje vlhkost v pokožce a tím zabraňuje mizení make-upu, když se začnou potit vaše póry, zatímco  spreje působí jako tmel," říká Wedgeworth.

Pokud tedy používáte správné produkty pro péči o pleť a báze či spreje pod make-up, už dost možná nepotřebujete kupovat dlouhotrvající make-upy. Ani ty vám totiž při nesprávné péči o pleť nakonec nepomohou. Dále čtěte: Šípkový olej je zázračný elexír krásy. Používá jej i Victoria Beckham.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?