Vysoký krevní tlak mnoho lidí podceňuje. Ne nadarmo se mu však říká tichý zabiják

 Zdraví 
07. září 2020 12:16 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Vysoký krevní tlak může být příčinou infarktu  Depositphotos
Vysoký krevní tlak spousta lidí podceňuje. Jde o však o nebezpečné onemocnění kardiovaskulárního systému. Ne nadarmo se mu říká tichý zabiják. Když je tlak působící na tepny příliš vysoký, může je poškodit, což často vede k infarktu myokardu. Proto by se měl odhalit včas. Zjistěte, jaké jsou jeho příznaky.

Krevní tlak se měří ve dvou hodnotách. Větší číslo představuje nejvyšší hodnotu, která vzniká při stažení srdce. Nižší hodnoty znázorňují tlak, při kterém se srdce uvolňuje. Tlak, který je v normě, se pohybuje okolo hodnot 120/80. Za vysoký tlak se považují hodnoty vyšší než 140/90.

Příčiny vysokého tlaku mohou být různé a u mnoha jedinců je nelze určit. Může jít o kombinaci několika faktorů. Na vině často bývá nezdravý způsob života, obezita či dědičnost. Vysoký krevní tlak sice nebolí, ale rozhodně byste ho neměli podceňovat. Může mít pro vás fatální důsledky.

Rychlé zhoršení zraku

Vysoký krevní tlak může způsobit vznik krevních výronů v oku, což často vede k zúžení zorného pole. Během poměrně krátkého časového úseku se vám může zhoršit ostrost zraku. V nejhorším případě může dojít až k poškození zrakového nervu, což už nelze napravit. Pokud se vám znenadání pokazí zrak, zajděte si k očnímu lékaři, ale pro jistotu si i nechte změřit tlak.

Závrať

Při zvýšeném krevním tlaku vás může přepadnout závrať. Často přichází i zmatení. V extrémním případě se vám zamotá hlava natolik, že se budete potřebovat něčeho chytit, abyste nespadli a nestal se vám nějaký úraz. Pokud vysoký krevní tlak nebudete léčit, hrozí vám riziko mozkové mrtvice, která se často zmateností projevuje.

Dušnost

Příznakem vysokého krevního tlaku může být dušnost. Najednou se vám začne špatně dýchat, což vyžaduje neodkladnou lékařskou péči. Vlivem vysokého krevního tlaku k tomu dojte tak, že se krev v plicích špatně okysličuje. Dušnost může přijít i pozvolna. Není vyloučené, že se nebude opakovat častěji. Lékaře byste však měli vyhledat v každém případě.

Krvácení z nosu

Krvácení z nosu může mít na svědomí hypertenzní krize. Vzniká ve chvíli, když krevní tlak dosáhne velmi vysokých hodnot, které se pohybují okolo 180/100. Tento stav často doprovází i velmi silné bolesti hlavy. V takovém případě návštěvu u lékaře rozhodně neodkládejte. Dále čtěte: Dehydrataci si často lidé pletou s obyčejnou bolestí hlavy. Naučte se ji rozpoznat.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?