Horká čokoláda zahřeje i zachutná. Naučte se bílou, malinovou či pudinkovou

 Ostatní 
29. prosince 2020 17:18 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Horká čokoláda může být i zdravá Depositphotos
Dát si v zimě horkou čokoládu, je skvělý nápad. Kromě toho, že výborně chutná, ještě vás skvěle zahřeje. Navíc si ji můžete docela snadno připravit i sami doma. A nemusíte si pochutnat jen na klasické horké čokoládě, s tímto nápojem lze totiž krásně experimentovat.

Horkou čokoládu milují děti i dospělí. A rozhodně nejde o žádný moderní nápoj, naopak historie čokoládového nápoje sahá opravdu do hlubokých dějin. Čokoládová historie se začala psát v období před více než 3 000 lety. V té době indiáni kmene Olméků pěstovali v deštných pralesích Mexika kakaovníky. Po zániku jejich říše ve 4. století našeho letopočtu se na tomto území usadili Mayové, kteří první uvařili hořkou tekutinu z kakaových bobů.

Až teprve okolo roku 1590 svět spatřil čokoládový nápoj podobný tomu dnešnímu. Recept sestavili španělští mniši, kteří do něj přidali med, vanilku a surový cukr. Byl to vlastně základ dnešního receptu na výrobu čokolády.

Co se týká spotřeby čokolády, zdaleka v celosvětovém měřítku nepatříme mezi její největší konzumenty. Pomyslný žebříček vede Švýcarsko (12,3 kg na osobu a rok), následuje Německo, Belgie, Anglie, Rakousko a Norsko. Teprve pak je Česká republika (5,5 kg na osobu a rok). Za námi se drží USA, Austrálie, Itálie, Španělsko, Japonsko a poslední je Čína, kde je spotřeba čokolády 0,1 kg na osobu a rok.

Hříšně dobrá

Popíjení horké čokolády si mnoho lidí odpírá z toho důvodu, že jde o kalorickou bombu. Když si ale nápoj dopřejete jen jednou za čas, svět se nezboří. Navíc i čokoláda může být zdraví prospěšná, obzvláště, pokud obsahuje hodně kakaa. Minimální obsah kakaa by měl být 70 %, pak si můžete v čokoládě užívat i její pozitivní účinky. A je jich více než dost:

  • Pomáhá bojovat proti stárnutí. Kakao je totiž bohaté na antioxidanty. Dokonce více než borůvky nebo brusinky.
  • Obsahuje hodně vlákniny, ve 100 g je cca 11 g vlákniny. Jen pro porovnání, 100 g poctivého celozrnného chleba obsahuje jen 7  g vlákniny. Vláknina zlepšuje trávení, pomáhá v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, může pomoci v prevenci cukrovky a některých typů rakoviny (např. tlustého střeva).
  • Je bohatá na živiny. Ve 100 g hořké čokolády se 70 % kakaa najdete 98 % doporučené denní dávky manganu, 89 % doporučené denní dávky mědi, 67 % doporučené denní dávky železa, 58 % doporučené denní dávky hořčíku a další přínosné látky.
  • Přispívá k prevenci infarktu, protože kakao bojuje se škodlivým cholesterolem, zároveň také zvyšuje hladinu „hodného“ HDL cholesterolu.
  • Zlepšuje prokrvení a snižuje krevní tlak. O tom, že kakao přispívá k prevenci kardiovaskulárních chorob, potvrzuje hned několik studií.
  • Snižuje riziko cukrovky.
  • Stimuluje mozek a pomáhá prevenci Alzheimerovy choroby.
  • Snižuje stres - čokoláda totiž stimuluje produkci hormonu fenyletylaminu, který zlepšuje náladu.

Horká čokoláda čtyřikrát jinak

Zkuste si horkou čokoládu připravit i doma. Není to nic složitého. Přinášíme vám čtyři varianty. 

Kvalitní horká čokoláda s chilli

Opravdu pravá horká čokoláda se připravuje z kvalitní tabulkové čokolády. Ta by měla být hořká a mít obsah kakaa 50 až 70 %. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přidejte k ní půl litru mléka a čtvrt litru smetany. Směs pomalu zahřívejte a důkladně míchejte. V misce rozšlehejte vejce a to pak k čokoládě s mlékem a smetanou přimíchejte. Nápoj dochuťte skořicí, mletou vanilkou a drceným chilli.

Bílá čokoláda

Pokud chcete, můžete si připravit i bílou horkou čokoládu. I mezi bílými čokoládami totiž existují kvalitní produkty. Ty nejlepší obsahují jen kakaové máslo, sladidlo a sušené mléko. Nejkvalitnější bílé čokolády obsahují přes 30 % kakaového másla, ty absolutně špičkové ho obsahují až 45 %. A co budete pro přípravu dvou porcí horké bílé čokolády potřebovat?

  • 400 ml mléka
  • 200 g bílé čokolády
  • 1 ks vanilkového lusku

Mléko zahřejte a vyškrábněte do něj vanilkový lusk. Přidejte nalámanou čokoládu a nechte rozpustit. Poté přilijte 100 ml smetany, prohřejte a můžete rozlévat.

Malinová čokoláda

Z kvalitní bílé čokolády si můžete vyrobit i malinovou horkou pochoutku. Co budete potřebovat?

  • 100 g bílé čokolády
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání (30 %)
  • 2 lžíce lyofilizovaných malin (mrazem sušené)
  • 2 kapky růžového potravinářského barviva

Rozlámanou čokoládu rozehřejte ve vodní lázni. Mléko a 100 ml smetany zahřejte těsně pod bod varu a odstavte z ohně. K teplému mléku přimíchejte rozdrcené lyofilizované maliny a pár kapek růžového barviva. Do rozehřáté čokolády přidávejte postupně po třetinách mléčnou směs. Dobře promíchejte, rozdělte do připravených skleniček a ozdobte šlehačkou, kterou ušleháte ze zbylé smetany.

Pudinková čokoláda

Vyzkoušet můžete také výbornou pudinkovou čokoládu, která je tak hustá, že ji můžete pojídat lžičkou.

  • 250 ml mléka
  • 10 gramů vanilkového nebo čokoládového pudinku (1 vrchovatá lžíce)
  • pár kostek čokolády
  • 2 lžičky cukru
  • 1/4 lžičky skořice
  • šlehačka na ozdobu

Z mléka odeberte asi 1/4 hrnku a rozmíchejte v něm pudinkový prášek. Zbylé mléko a cukr přiveďte k varu. Metličkou vmíchejte rozmíchaný pudink a pár kostek čokolády (bílé či tmavé) a za stálého míchání vařte 2 minuty. Ochutnejte a podle chuti doslaďte. Kdo chce, může přidat mléko a čokoládu naředit, záleží na vás, jak moc chcete čokoládu hustou. Dochuťte skořicí. Nalijte do sklenic a ihned podávejte se šlehačkou nebo samotné. O účincích čokolády na pleť jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod