Dejte pozor na vděčnost. Může vést k pochybnému chování

 Ostatní 
25. února 2021 09:45 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Přílišná vděčnost může vést ke špatným krokům Depositphotos
Vděčnost je pozitivní emoce a může vyvolávat prosociální chování. Psychologové ale také varují, že u některých lidí může naopak zvýšit náchylnost k negativnímu chování.

Psychologové, kteří svoje nové poznatky publikovali v časopise Emotion, zjistili, že lidé, pociťující zvýšenou úroveň vděčnosti se častěji chovali podivně. Dokonce tak nějak v duchu účastníků slavného šokového experimentu Stanleyho Milgrama nebo klasického Stanfordského vězeňského experimentu Phillipa Zimbarda.

O co přesně jde

Neznáte tyto studie? Milgram využil síly sociální poslušnosti, aby ukázal, jak mohou být obyčejní lidé ochotni podávat elektrický šok  jiné osobě pokaždé, když odpoví na špatnou otázku. Zimbardova studie zase ukázala, jak se lidé s relativně malým vedením mohli stát brutálními vězeňskými strážci v surrealistické hře policajtů a lupičů.

A něco podobného se děje i lidem, kteří pociťují vděčnost. Zjednodušeně řečeno, když cítíte vděčnost, jste ochotní se zavděčit prakticky čímkoliv bez ohledu na to, zda by taková věc pro vás v běžném psychickém rozpoložení byla jinak nepřijatelná.

Proč má vděčnost tento neblahý efekt? Pravděpodobně to souvisí s emočním stavem, který vděčnost přináší. Na rozdíl od emocí štěstí nebo obecných pocitů pozitivity je vděčnost více sladěna s emočními stavy přijetí, klidu, vyrovnanosti a ticha.

Vděčnost se totiž liší od štěstí nikoliv pozitivitou emocionálního zážitku, ale jeho intenzitou. Vděčnost je emocionální stav s nízkou intenzitou, zatímco štěstí je emocionální stav s vysokou intenzitou. To je pravděpodobně důvod, proč je vděčnost spojena se zlepšeným spánkem a proč terapeuti doporučují vyjádřit vděčnost před spaním. Pomáhá vám uklidnit se.

Dobré naštěstí stále převažuje nad špatným

Jsou přesto lidé, kteří jsou z vděčnosti ochotni udělat věci, které by se jim jinak příčily, nebo jsou třeba ochotni slíbit něco, k čemu by se za běžného stavu mysli nezavázali. Proto je třeba si dávat pozor, pokud jste například někomu za něco vděční a nepodbízet se nečím, čeho budete jednou litovat.

Jinak je ale vděčnost většinově pozitivním stavem. Kromě toho, že nám dodává klid, obvykle je i užitečná při podpoře udržitelného sociálního chování.

Jak už to tak v psychologii obvykle bývá, i s vděčností je to tak, že dobré převažuje nad špatným, protože se ukázalo, že vděčnost zlepšuje spánek, snižuje stres a zlepšuje fyzické a emoční zdraví. Všichni bychom ale měli být rozumní a měli bychom si být vědomi toho, že nás vděčnost někdy může učinit náchylnějšími k negativním společenským vlivům a nevhodnému chování. Dále čtěte: Jak se vyhnout rodičovskému vyhoření v čase pandemie.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?