Během pandemie kilogramy přibývají velmi snadno. Zastavte tloustnutí, dokud je čas

 Ostatní 
24. března 2021 08:05 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nevymlouvejte se na pandemii a zvedněte zadek z gauče  Depositphotos
Na pandemii covidu-19 lze pouze stěží najít nějaká pozitiva. Onemocnění obrátilo lidem život naruby, což má zásadní vliv na zhoršení psychického i fyzického stavu. Pandemii nelze zarazit, ale udržovat si dobrou kondici můžete i za ztížených podmínek. Nenechávejte čísla na váze neustále stoupat. Nemusíte hned hubnout, ale měli byste přibírání kilogramů alespoň zastavit.

Každodenní návyky lidí se za poslední rok změnily. Uzavření sportovišť a omezení pohybu se negativně podepisuje na kondici většiny obyvatel. Mnozí přestali sportovat nebo chodit na procházky. Někteří pracují z domova, takže se projdou maximálně na nákup nebo k lékaři. Pochopitelně nelze žít jako dříve, ale měli byste se alespoň snažit o to, aby se vaše kondice rapidně nezhoršovala.

Počítejte s tím, že v blízké době se život do normálních kolejí nevrátí. Proto na něj nečekejte a nenechávejte zbytečně své tělo kynout. V prvé řadě nejde o to, jak vypadáte, ale přibírání na váze s sebou přináší řadu zdravotních potíží. Zejména nadváha s sebou přináší zvýšení krevního tlaku, riziko vzniku diabetu, příchod srdečních chorob, ale také těžší průběh onemocnění covidu-19.

Pracujte na zvládání stresu a duševních obtíží

Nelze očekávat, že se psychický stav lidí nezhorší, když se musí téměř ve všem omezit. Snažte se však nerezignovat a každý den dál bojovat. Stres a úzkosti se negativně podepisují i na zvyšování váhy. „Víme, že příčiny nadváhy jsou multifaktoriální. Velký vliv na přibírání má i dlouhodobý stres. Kromě toho, že dochází k organickým tělesným změnám, mají lidé tendenci více jíst. Zahánějí tím své chmury,“ vysvětluje internista a gastroenterolog Artur Viana.

Péče o duševní zdraví je prvním krokem k zabrzdění nabírání nežádoucích kilogramů. Kvůli obtížnějším podmínkám to nebude snadné, ale nabízí se hned několik možností, jak z toho ven. Pravidelně komunikujte s rodinou a přáteli alespoň on-line. Popovídejte si s nimi o různých tématech, ale koronavirus raději vynechte. Nenechávejte si příliš prostoru k přemýšlení a zaměstnejte se třeba ručními pracemi nebo si pravidelně čtěte. Můžete také vyhledat psychologickou pomoc. S odborníky lze nyní hovořit i on-line.

Věnujte se pohybu minimálně půl hodiny denně

I lidé, kteří před pandemií pravidelně nesportovali, se hýbali více než nyní. Scházeli se s ostatními, mnozí vyvíjeli pohybovou aktivitu v práci, procházeli se venku nebo občas si zajeli na menší výlet. Sportoviště jsou sice zavřená a většina volnočasových zakázaná, což není ale důvod, abyste celý den nevstali z gauče. Samotný pohyb totiž zakázán nebyl.  

Blíží se jaro a s ním i příznivější počasí, takže můžete začít venku běhat alespoň v okolí bydliště. Pokud vás tento druh sportu nebaví, každý den vyrazte alespoň na půlhodinovou procházku. Přestaňte používat výtah, ale několikrát si vyběhněte schody. Doma lze také cvičit jógu nebo pilates. Vyhýbat se nemusíte ani občasnému posilování.

V případě, že nevíte, jaké cviky provádět, není nic jednoduššího než se podívat na různá videa nebo si přečíst články, které se na ně zaměřují. Do mobilního telefonu si můžete stáhnout různé aplikace, se kterými můžete pravidelně cvičit. Pokud nejste schopní se k domácímu cvičení přemluvit, vyzkoušejte některé on-line hodiny s lektorem, který vás povede.

Upravte jídelníček

Zastavit přibírání nemusíte drastickými dietami. Stačí, když se budete pravidelně věnovat pohybu a jídelníček si pouze upravíte. Vyměňte sladkosti za ovoce. Přidejte na seznam potravin, které pravidelně jíte, i zeleninu, vejce, ryby, luštěniny nebo obiloviny. Nemusíte se vzdát všech svých oblíbených jídel, ale omezte ta, která obsahují příliš velké množství cukru a tuku. O dalších potravinách, které vám pomohou redukovat tuk, si přečtěte zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod