Jak si rychle pomoci proti pálení žáhy

 Zdraví 
01. listopadu 2021 15:31 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jedlá soda může být první pomocí při pálení žáhy Pixabay
Proti pálení žáhy existuje řada léků. Co ale dělat, pokud je lékárna zavřená a vy potřebujete problém vyřešit? Máme dobrá doporučení.

Pálení žáhy vzniká z různých důvodů. Někdy jde o výjimečnou záležitost, třeba po určité dietní chybě. Jindy je to problém trvalejšího rázu, který souvisí s refluxem. Pálení žáhy může být také způsobeno nevhodnými bakteriemi v žaludku. I bez speciálních léků si ale lze pomoci.

Jedlá soda

Jednou z možností, jak vyřešit akutní pálení žáhy, je využití jedlé sody. Pokud nemáte přímo jedlou sodu, můžete použít též prášek do pečiva, který ji obsahuje. Dávkování je zhruba půl lžičky sody na půl sklenice vody. Jako akutní pomoc skvělé. Důležité je vědět, že tento postup nelze dělat pravidelně. Zvyšujete totiž hladinu sodíku v krvi, což je pro některé osoby nevhodné. Zejména by se měli mít na pozoru lidé s nemocnými ledvinami a s vysokým tlakem. U jinak zdravých jedinců lze ale jedlou sodu použít i pro navození pocitu sytosti, a tak i k omezení příjmu jídla, což pomůže jak proti pálení žáhy, tak i proti obezitě.

Citronová šťáva

Paradoxně kyselá citronová šťáva může pomoci ulevit od pálení žáhy. V organismu působí zásaditě a omezuje produkci kyseliny solné v žaludku, která je za pálení žáhy odpovědná. Takže zapít jídlo sklenkou vody s vymačkanou půlkou citronu je dobrou volbou. Navíc dodáte tělu potřebné vitaminy. Je ale třeba postup vyzkoušet, protože ne každý reaguje stejně pozitivně. Nápoj rozhodně neslaďte, tím byste o jeho účinky přišli.

Kurkuma s medem

Zajímavou možností, jak napravit potíže způsobené poruchami trávení a jak hlavně obnovit sliznici jícnu, která je při častém pálení žáhy poškozená, je kombinace kurkumy a medu. I med sám má velmi pozitivní účinky na sliznice, ale v kombinaci s kurkumou je ještě účinnější. Toto v Indii oblíbené koření se smíchá s medem v poměru cca jedna lžíce na sto gramů kvalitního medu. Užíváte pak po lžičkách. Samotnou kurkumu lze použít i do jídel a využít tak její hojivé síly. Jen pozor, tento postup je vhodný na podporu trávení a na hojení sliznice jícnu, samotné pálení žáhy neodstraní. Více o léčivých účincích kurkumy najdete i v článku o kari, jehož je kurkuma součástí.

Šťáva z brambor

Co naopak funguje spolehlivě, je šťáva z nastrouhané brambory. Důkladně vymačkejte tekutinu z nastrouhané brambory a vypijte ji. Tato zásaditá tekutina zneutralizuje žaludeční kyseliny dokonale a pocítíte rychlou úlevu. Výhodou je, že brambory jsou často po ruce i tam, kde ostatní věci chybí.

Další možnosti

Možností je ale mnohem víc. Můžete deset minut povařit lžičku skořice a nápoj vypít. Můžete si dát trochu mandlí. Vypít sklenici mléka, uvařit si zázvorový čaj či sníst stroužek česneku. Poslední dvě možnosti se uplatní zejména ve chvíli, kdy je na vině přemnožení nepatřičných bakterií v žaludku. Určitě vám bude lépe v sedě nebo ve stoje, nelehejte si. Spát je vhodné na levém boku. Zkuste na podporu trávení i kardamom, fenykl či kmín.

Zdroje: Wikipedia, Prirodovedci.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod