Čeká vás nákup batohu či aktovky? Na tyto věci si dávejte pozor!

 Děti 
22. srpna 2018 14:41 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Aktovku bude dítě nosit pět dnů v týdnu Shutterstock
Začátek školního roku už se neúprosně blíží. Pokud máte doma budoucího prvňáčka, pak určitě řešíte, jak by měla vypadat jeho aktovka. Její výběr byste v žádném případě neměli podcenit.

Na trhu je obrovské množství školních aktovek a batohů, a proto byste měli být při výběru velmi pozorní. Vzhled by nikdy neměl převažovat nad funkčností. Uvědomte si, že tašku bude vaše dítě nosit 5 dní v týdnu. Kromě velikosti, ceny a designu je důležité hledět i na další parametry.

Kvalitní materiál

Každá aktovka by v první řadě měla být z voděodolného materiálu. Přece jen ji vaše dítko bude nosit za deště i za sněhu. Stejně tak se zaměřte na kvalitu zpracování, jako jsou funkční zipy, snadno ovladatelné uzávěry. Dno brašny by mělo být pevné a vyztužené, s plastovým chráničem a nožičkami. Zadní část brašny by měla být také vyztužena, v místě opory vypolstrována a přizpůsobena anatomickému tvaru zad.

Vyztužené popruhy 

Popruhy brašny by měly být vyztužené, alespoň čtyři centimetry široké a 70 centimetrů dlouhé. Na každém konci by měla být zarážka tak, aby se nemohly vyvléct z přezky. Vnitřní strana by pak měla být opatřena protiskluzovou úpravou (síťkou). Nechejte dítě ještě v obchodě, aby si aktovku dalo na záda. Popruhy se totiž nesmějí dotýkat krku dítěte a brašna by měla být umístěna na středu zad. 

Na velikosti záleží

Důležitá je i velikost aktovky nebo brašny, která by měla odpovídat tělesné stavbě školáka. To znamená, že brašna by měla mít podélný tvar, přičemž delší strana by měla směřovat svisle dolů, ne podélně, jako tomu bylo kdysi. Aktovka by také neměla být širší, než jsou dětská ramínka. Vrchol by neměl přesahovat linii ramen, spodní část naopak nesmí být níž, než je linie boků.

Nízká hmotnost 

Schválně si vybranou tašku dobře potěžkejte. Čím lehčí, tím lepší. Prázdná aktovka by neměla vážit více než 1200 gramů, na druhém stupni více než 1400 gramů. Přece jen si uvědomte, kolik pomůcek a učebnic v ní dítě bude nosit. Celková váha aktovky by neměla přesahovat 15 procent váhy dítěte.

Bezpečnostní prvky

Je jasné, že dítě si bude hlavně vybírat podle barvy nebo motivů na batohu. Vy se ale zaměřte, zda má dostatečný počet bezpečnostních prvků pro zvýšení viditelnosti. Správně by měly být bezpečnostní pásky 2,5 cm široké a našité nejen na přední straně brašny, ale i na obou bocích a zepředu na obou popruzích. Důležité jsou i reflexní sklíčka v aktovkových zámcích chránící dítě za tmy. Pak už zbývá jenom jedno. Zvládnout první cestu do školy bez stresu a v pohodě. Jak vše zvládnout bez slziček a stresu si přečtěte zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod