Jak odnaučit děti používat dudlík déle, než je vhodné

 Děti 
13. února 2021 12:10 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přechod na život bez dudlíku bývá mnohdy složitý Depositphotos
Dudlík je první velká láska vašeho dítěte a rozchod s ním může být těžký. Existují ale osvědčené taktiky, jak dítě včas a správně odnaučit dudlík používat.

Odborníci se shodují, že dudlíky jsou pro uklidnění plačícího dítěte naprosto vhodné. Pediatričtí zubaři přesto doporučují vyloučit dudlík ve věku 2 let, nejpozději ovšem kolem čtvrtého roku dítěte, aby se předešlo problémům se zuby. Zde je vše, co potřebujete vědět, abyste mohli udělat správnou volbu pro vás a vaše dítě.

Kdy vyřadit dudlík

Zde se trochu názory rozcházejí. Dětská psycholožka Marolyn Morford doporučuje přerušit používání dudlíku už v roce dítěte. "V tomto věku vývojové potřeby dítěte nezahrnují sání,“ říká. Její kolega Dr. Breach ale tomu dává trochu větší volnost: "Jakmile je dítě odstaveno od kojení a naučí se chodit na nočník, pak se zaměřte na jeho odstavení od dudlíku."

Je to tolerantnější přístup, se kterým souhlasí i Dr. Dowell: "Nakonec si děti vyvinou vlastní strategie, obvykle začínají kolem 2. roku věku,“ říká. "Postupně vyřazují dudlíky, když rozvíjejí dovednosti, kterými je nahradí.“ Většina dětí se dobrovolně vzdá svých dudlíků do 3 nebo 4 let věku.

Darujte dudlíky

Některé maminky slaví úspěchy s vysvětlováním. Můžete tedy například svému dítěti vysvětlit, že je už velké a že na jeho dudlík čeká někde malé miminko. Dítě pak můžete zapojit i do zdobení krabičky pro miminko, kterému budou dudlíky darovány. Pokud máte kamarádku s batoletem, můžete jí je společně v ozdobené krabičce odnést. Ujistěte se ale, že svému dítěti za dudlík nabídnete hodně chvály a malý dárek za to, že je tak laskavé.

Namočte dudlíky do citronu

Pokud je vaše dítě opravdu velmi připoutané ke svému dudlíku, může mu trvat, než se bude dudlíku ochotné vzdát. Jedním ze způsobů, jak to udělat, je namočit dudlíky do citronové šťávy nebo octa. Jejich kyselá chuť by mohla dítě nadobro zbavit touhy po dudlíku.

Pomalejší postup odstavení dudlíku

Začněte tím, že dudlík přestanete používat v situacích, kdy je vaše dítě doma, šťastné a hraje si. Jakmile si zvykne, že nemá dudlík, vyřaďte jeho venkovní použití. Třeba tím, že dítěti řeknete, že dudlíky už ven nechodí.

Odtud je obvykle už bezbolestný krok k tomu, že dudlík nespí v postýlce. Přesvědčit své dítě, aby udělalo tento poslední krok, však může být náročnější. Někteří rodiče používají trik s Vánoci, kdy s blížícími se svátky dítěti vysvětlí, že Ježíšek sbírá všechny dudlíky pro nová miminka. Nebo můžete svému dítěti sdělit, že zubař nebo lékař sbírá dudlíky pro nová miminka a že pokud daruje ten svůj, dostane novou hračku.

Nenechte se však zaskočit, pokud dítě, které vyměnilo své dudlíky za panenku nebo autíčko, najednou naříká nad ztrátou dudlíku. Musíte být ochotni se smířit s několika opravdu špatnými nocemi.

Ať už zvolíte jakoukoliv metodu, připravte se na jednu až pět nocí pláče a nevzdávejte to. “Pokud dítěti dáte dudlík poté, co 45 minut pláče, křičí a kope, jen mu tím dáte signál, že takovým chováním získá nejen dudlík, ale prakticky vše, co kdy bude chtít, “ říká Dr. Brenner. Dále čtěte: Mléčné koupele mají pro miminka nesporné přínosy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?