Pouhá voda nestačí. Bojujte proti dehydrataci správnými potravinami

 Ostatní 
08. srpna 2018 10:01 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Potřebnou hydrataci vám nedodá jenom voda, ale i jídlo Shutterstock
V horkých letních dnech potřebuje náš organismus hydratovat. V průměru bychom měli vypít až 8 sklenic čisté vody za den. Ale to zdaleka nestačí.

Podle výzkumů je tělo z 80 % hydratováno vodou, zbylých 20 % tvoří potraviny. To ovšem neznamená, že jakékoliv jídlo vám tyto chybějící procenta dodá. Ne všechny potraviny totiž obsahují dostatek vody. Trápí-li vás migrény nebo máte povadlou a unavenou pleť bez jasu, pak jste zřejmě málo hydratovaní. A hydratační krémy to nezachrání. Zařaďte ke svému pitnému režimu denně tyto vitaminové bomby a uvidíte, jaké to s vámi udělá zázraky.

Ananas

Toto tropické ovoce obsahuje 87 % vody. Ananas kromě toho také obsahuje antioxidanty, vitaminy, minerální látky a také enzym bromelin, který pomáhá v boji s rakovinovými buňkami.

Rajčata

Rajčata jsou doslova zásobárnou vody, a to dokonce z 97 %. Navíc teď je jejich sezona. Tato červená zelenina je bohatým zdrojem lykopenu, beta-karotenu, kyseliny listové, draslíku, vitaminu C, flavonoidy a vitaminu E. Stejně jako ananas pomáhá v boji proti rakovinotvorným buňkám.

Okurka

Okurka je všeobecně známá pro svůj vysoký podíl vody. Má jí v sobě 96 %, navíc je bohatá na draslík, který působí příznivě na vodní rovnováhu v těle. Kromě toho je to potravina, která je nízkokalorická, takže se hodí pro všechny, kteří chtějí zhubnout nebo mají problém se zadržováním vody. A okurka nemusí být nutně jenom v salátu. Známá je také pro své účinky na pleť v podobě masek či obkladů na oteklé oči. Anebo si dejte pár koleček okurky jen tak do vody. Uvidíte, jak bude lahodná.

Vodní meloun

I tato oblíbená zelenina je obrovskou zásobárnou vody. Má jí v sobě skoro stejně jako okurka. Nicméně jeho nevýhodou je vyšší kalorická hodnota. Přesto byste se melounu neměli vzdávat, zejména pro vysoký obsah betakarotenů, které zpomalují degenerativní procesy v organismu. A to není zdaleka vše. O jeho dalších úžasných účincích jsme psali zde.

Broskev

Léto přejte také broskvím. Ty sice obsahují „jen“ 88 % vody, ale to je stále dost na to, aby vaše tělo hydratovaly. Dopřejte si je například do ovocného smoothie. Nejlépe chutnají s banány.

Řapíkatý celer

Výživná zelenina, která má v sobě 95% vody, navíc je doslova nabitá vitaminy a minerály. Za zmínku stojí jód, zinek, železo, hořčík a hlavně draslík. O řapíkatém celeru se tvrdí, že má příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi a podporuje mužskou potenci. 

Není salát jako salát

Ledový salát má bohužel špatnou pověst kvůli nedostatku nutričních živin, ale co se týče obsahu vody, tak na poli listové zeleniny jednoznačně vyhrává. Má v sobě 96 % vody. Pokud ale dbáte na živiny, pak si dopřejte římský. Obsahuje velké množství vlákniny, z minerálů pak železo, zinek a draslík. Navíc obsahuje mizivé množství kalorií.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod