Vyvarujte se nejčastějších chyb. Zatočte s obezitou jednou provždy! 5. díl
Které tuky jsou vhodné?
Už na začátku našeho seriálu o hubnutí jsme upozornili, že tuky nejsou náš nepřítel, ale že naopak do našeho jídelníčku patří a mají tvořit zhruba jeho třetinu. Nevyhýbáme se proto dobrým přirozeným tukům, jako je například máslo, sádlo, smetana, olivový olej a kokosový olej. V uplynulých desetiletích jsme prošli ohromnou mediální masáží o škodlivosti těchto potravin, ale nešlo o žádné solidní výzkumy, spíš o prosazení zájmu potravinářských firem, které potřebovaly prodat své přebytky řepky a slunečnice o palmovém oleji ani nemluvě.
Kterým tukům se vyhýbáme a proč?
Běžně používané kuchyňské oleje jsou nevhodné pro tepelnou přípravu pokrmů, protože se brzy přepalují a vznikají v nich škodlivé sloučeniny. Zkuste sami srovnat proces smažení na řepkovém či slunečnicovém oleji a na sádle a zjistíte, jaký to je rozdíl. Rovněž přepuštěné máslo je velmi stabilní a zdravé. Běžné oleje mají také nevhodné složení z hlediska svých prozánětlivých účinků. Vysloveně škodlivé jsou ale mnohé výrobky, které se z nich získávají, konkrétně různé ztužené tuky a margaríny. Ačkoliv se výrobci dušují, že moderně vyráběné margaríny jsou v pořádku, není to tak docela pravda. Stačí si ostatně přečíst některé nezávislé výzkumy a zjistíte, že pojídání ztužených tuků je doslova hazardem se zdravím. Bohužel jsou obsaženy i v mnoha průmyslově vyráběných potravinách, takže i to je důvod, abychom se jim obloukem vyhnuli.
Zdravé tuky jsou drahé
Tato námitka platí jen částečně. V momentě, kdy přestanete konzumovat pečivo, vám zbyde dost másla na vaření. Pokud potřebujete smažit, koupíte si kostku obyčejného vepřového sádla. Pokud jste vegetarián, použijete kokosový olej. Ten je už dražší, ale zase ušetříte na mase. Olivový olej je velmi vhodný do různých salátů, ale vždy ho tam přijde malé množství, takže jedna láhev vydrží v kuchyni velmi dlouho.
Uměřenost je na místě
Ačkoliv je prokazatelné, že samy tuky nejsou příčinou nadváhy, protože ta vzniká zejména konzumací potravin obsahujících obrovské množství sacharidů, je samozřejmě logické, že pokud budete jíst tuků příliš, budete hubnout pomaleji. Nesnažíme se tuky z potravy vyřadit a nebojíme se potravin tučných, protože tak máme jistotu, že neobsahují zbytečné škroby a další sacharidy, které by tvořily jejich tužší konzistenci. Nejíme však tuky zbytečně, protože bychom tím nic nezískali.