Víte, jak se účinně bránit chřipce? Poradíme vám přírodní zabijáky, kteří vás spolehlivě ochrání
Samozřejmě, že nejlepším způsobem, jak onemocnění předejít, je prevence po celý rok. Ale nikdy není pozdě. Co zkusit osvědčené přírodní zabijáky, kteří nám nakopnou imunitu?
Zkuste křen
Tato kořenová zelenina dokáže s tělem doslova zázraky. Připravte si křenový elixír. Čerstvý křen nastrouháte na jemno, přidáte prolisovaný česnek a zalijete medem. Čajovou lžičku elixíru přidáváme dvakrát denně do teplé vody, nebo čaje. Nápoj nesmí být vařící, jinak se v něm ztrácejí účinné látky. Směs uskladníme v chladu.
Nezapomeňte na česnek
Obsahuje více než 200 účinných látek na posílení imunity, bojuje proti bakteriím, je přírodním antibiotikem, bohatým zdrojem vitaminu C, B1, B6, vápníku, fosforu, mědi, selenu, manganu. Nejvíce účinných látek se nachází v syrovém stavu. Osvědčeným receptem v boji proti chřipce je směs z česneku, medu a citronu, která vás postaví na nohy.
Zázvor
Má antioxidační a protizánětlivé účinky. Uvařte si zázvorový čaj a přidejte med, citron a skořici. Čaj pomáhá při vykašlávání.
Cibule
Další důležitý spojenec proti chorobám. Stejně jako česnek i cibule má antibiotické a protizánětlivé účinky. Nejčastěji se používá k léčení horních cest dýchacích. Nejznámějším receptem proti kašli a nachlazení je šťáva z nakrájené cibule smíchaná s medem a cibulový sirup. Nebo zkuste cibulový čaj: nakrájenou cibuli zalijte vroucí vodou, nechte 10 ať 15 minut louhovat, sceďte a oslaďte medem. Pomoci může i zmíněný cibulový sirup: cibuli a citron nakrájíte na kolečka a naskládáte na sebe, zalijete 1 až 2 lžícemi medu, opět zopakujeme vrstvení. Necháme odpočívat na teplém místě několik hodin, dokud přísady nepustí šťávu.
Kysané zelí
V syrovém stavu obsahuje dvakrát více vitamínu C než citron. Tělu dodává i vitamin E, vitaminy skupiny B a K, železo, fosfor, fluor, hořčík i draslík. Je známým probiotikem a dokonale pročistí tělo od toxinů.
Jitrocel
Sirup z jitrocele usnadňuje vykašlávání, ale je nutné na jeho přípravu myslet už během pozdního léta či podzimu. Čerstvé listy opláchnete a vložíte do zavařovací sklenice, zasypete cukrem, dobře upěchujete a vrstvíte, dokud není sklenice plná. Sklenici pak umístíte na dva měsíce na tmavé místo. Poté sirup přecedíte, přelijete do hrnce a necháme vařit 2 minuty. Ještě horký nalijete do připravených lahví a skladujete na tmavém místě. Při kašli podáváte 1 polévkovou lžíci několikrát denně.