Jak vyzrát na sennou rýmu

 Zdraví 
26. března 2019 11:25 / Gabriela Simenonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Alergikům začíná nejhorší období Shutterstock
Pylová alergie je jedním z nejznámějších projevů alergie. Pro její projevy se používá také pojmenování senná rýma a patří mezi nejčastější alergická onemocnění u nás.

Mnozí lidé toto onemocnění zlehčují a podceňují. Přitom je jednoznačně dokázáno, že neléčená alergická rýma může vyústit až do astmatu. Naopak správná léčba od počátku onemocnění může zabránit postupnému zhoršení alergických projevů.

Prevence je důležitá

Říká se, že alergikem se člověk nemusí narodit, ale pokud se jím v průběhu života stane, zůstane mu alergie až do smrti. V tom případě je potřeba se pokud možno vyhýbat rizikovým faktorům a důsledně léčit alergické projevy.

  • Prevencí je zdravý životní styl, stravování, zdravé okolní životní prostředí.
  • Zásadní je nekouřit a nebýt ani pasivními kuřáky. 

Jaká je správná léčba?

Pokud již máte projevy pylové alergie, je především nutné je včas správně pojmenovat a stanovit správnou diagnózu. To je první podmínkou pro účinnou léčbu. Léčba potom začíná režimovými opatřeními.

  • Je nutné co nejvíce omezit kontakt s alergenem.
  • Nevycházet v době nejvyššího výskytu alergenu ven, zejména v té době venku nesportovat.
  • Po příchodu zvenku domů se snažit co nejvíce očistit od pylových zrn, aby se neroznášely po bytě.
  • Během sezony používat pylové sítě do oken nebo klimatizaci a čističky vzduchu.

Hrozba alergenů

Pro pylovou alergickou rýmu je charakteristický její výskyt při slunečném, suchém a větrném počasí v období největší koncentrace pylů ve vzduchu. Začátek pylové sezony jednotlivých rostlin je závislý na konkrétních klimatických podmínkách. V našich podmínkách se nejdříve uplatňují pyly dřevin, nejvýznamnějšími alergeny jsou však pyly travin a obilovin. Kontaktu s pylem se během sezony bohužel prakticky nelze vyhnout.

Pylovou sezónu lze v našich zeměpisných podmínkách rozdělit do tří hlavních období. To první jarní se vyznačuje převahou pylů dřevin, letní pak pylem trav a na podzim je dominujícím alergenem pyl plevelů a spor plísní. Jsou roky, kdy pylová sezóna začíná již v únoru a v teplejších oblastech ČR je možno zachytit pyl lísky nebo olše již v lednu, kdy málokdo předpokládá, že by mohlo cokoliv kvést. Senná rýma vás potrápí především na jaře a v létě! Jak se proti ní nejúčinněji bránit? Psali jsme zde.

Jak léčit?

Podle příznaků lze používat místně podávané léky – spreje na nosní sliznici či kapky do očí nebo léky inhalační, působící v průduškách. Tato forma podání má nejmenší vedlejší účinky. 

Pravou příčinu alergie však léčí pouze alergenová vakcinace nebo alergenová imunoterapie. Ta přesvědčí imunitní systém pacienta, aby na alergeny reagoval opět normálně, tedy je toleroval. Tato léčba však bohužel není vhodná pro každého.

Léčebných možností pylové alergie je tedy mnoho, jejich úspěšnost však bývá rozdílná a mnohdy je třeba delší doba, než je kombinace léčiv úspěšně nastavena.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod