Trápí vás zápach z úst? Víme, co na něj zabírá

 Zdraví 
20. května 2019 09:07 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Zápach z úst je velmi obtěžující  Depositphotos
Zápach z úst není nic příjemného. Pokud o něm víte, na ostatní pravděpodobně mluvíte z vetší dálky nebo raději vůbec. Jde o velmi trapnou a omezující záležitost. Možná vám několik následujících rad pomůže se zápachu zbavit nebo ho alespoň zmírnit.

Zápach z úst může být způsobený nezdravým jídelníčkem, špatnou ústní hygienou nebo nějakou nemocí. Na první dva případy vám pomohou následující tipy. Pokud je vyzkoušíte a nezaberou vám, nestyďte se probrat nepříjemný zápach z úst s lékařem. Může jít o něco vážnějšího.

Pijte hodně vody

Vysychání úst způsobuje zápach v ústech. Když se ráno člověk probudí, jeho dech nikdy nevoní. Důvodem je, že v noci ústa produkují méně slin, které jsou potřebné ke zvlhčování úst. Když během dne pijete málo vody, zápach vás také nemine.

Voda vyplavuje zbytky potravy ještě předtím, než se stihnou v puse rozložit a zapáchat. Využijte toho, že máte dostatek vody k pití, a vypijte více než dva litry denně. Prospěje to nejen vašim ústům, ale celému tělu.

Zaměřte se na to, co jíte

Některé potraviny mohou ovlivnit vůni vašeho dechu. Jídla, která obsahují velké množství cibule a česneku, se nevyplácí jíst. Zápach z úst je po nich enormní. Přidejte do svého jídelníčku ovoce, které obsahuje vitamin C, protože bakterie v ústech ničí. Velké množství vitaminu C najdete v kiwi a papáje. Pokud vám nechutnají, dejte si alespoň jablka.

Přestaňte kouřit

Pokud jste kuřáci a trápí vás nevábný dech i ve chvíli, kdy zrovna nekouříte, není se čemu divit. Kuřáci mají na zubech větší množství plaku než nekuřáci. Kuřákům se rychleji v ústech množí bakterie a kvůli tomu jim během celého dne velmi zapáchá z úst.

Navštěvovat zubaře nestačí

Každý by měl navštívit zubaře dvakrát do roka, aby tím předešel rozsáhlým kazům a dalším nepříjemnostem. Pouhá návštěva zubního lékaře však nestačí. Měli byste navštěvovat i dentální hygienu, kde vám ústa důkladně vyčistí.

Dentální hygienista vás zbaví zubního kamene a plaku. Ošetří vám zuby i dásně. Navíc vám vysvětlí, jak si správně čistit zuby a jaké kvalitní pomůcky k tomu používat. Tohle většina zubařů nedělá. O tom, jak si dostatečně vyčistit zubní kartáček, jsme psali zde.

Velká spousta lidí si v dospělosti čistí zuby špatně. To je jeden z důvodů, proč mají někteří nevábný dech. Po kvalitním vyčistění zubů se zápach z úst může zmírnit. Nepodceňujte tedy dentální hygienu. Dentální hygienista vám navíc může poradit další fígle, které zabírají na nepříjemný zápach z úst.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod