Nepřeháníte to s kávou? Takto vám to tělo dává najevo

 Zdraví 
01. listopadu 2019 10:17 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Všeho příliš škodí, platí to i o kávě Internet
Dopřáváte si několik šálků kávy denně? Ne vždy je to ku prospěchu věci. Představíme vám signály, kterými vám dává tělo najevo, že je doslova překofeinováno.

Káva se pro řadu lidí stala symbolem ranního probuzení nebo odpočinku během dne. Káva však není výjimečná pouze svou chutí, ale také účinky, jimiž působí na lidský organismus. O nich se již psalo nepřeberné množství článků. Ale všeho moc škodí. A to platí i o kávě. Pokud je šálků už moc, tělo začne vysílat určité signály. 

Nevolnosti

Jestli vám bývá někdy ráno nevolno, dost za tím může stát váš ranní šálek kávy. Obzvlášť pokud jste ji vypili nalačno. Látky, které káva obsahuje, totiž stimulují produkci žaludečních šťáv, které vám žaludek doslova podráždí. Takže příště než si dáte kávu, dopřejte si alespoň malou snídani.

Falešná energie

Hlavní důvod, proč si lidé oblíbili kávu, je její povzbuzující účinek. Jenomže takto získaná energie není trvalá. Po chvíli vyprchá a člověk se cítí ještě více unavený. A kolotoč všeho se opakuje. Takže čistě na kávu se nespoléhejte. Zkuste svou energii získat i jinak, třeba z některých potravin, které je uvolňují pomalu. Více na toto téma jsme psali zde

Častý návštěvník WC

Káva působí močopudně. A pokud tedy už moc často chodíte na záchod, zamyslete se nad tím, kolik šálků jste vypili. Podle některých studií si dokonce tělo na kofein může navyknout a poté na něj takto močopudně nefunguje. Proto je dobré si ke kávě dát vždy něco malého k snědku. Jídlo totiž tento proces zpomaluje.

Tikáte

Stává se vám někdy, že máte tiky v oku? Může to být nejenom stresem a přepracováním, ale také nadměrným pitím kávy. Kofein totiž uvolňuje serotonin, noradrenalin a neurotransmitery, které mohou zvýšit aktivitu svalů, i když jsou v klidovém režimu. Takže pokud vám začne tikat oko, spočítejte si počet vypitých šálků za den.

Nemůžete spát

Nadměrné pití kávy také může mít za následek špatný spánek. Kofein totiž působí na některé buňky v těle jako biologické hodiny. Údajně také zpomaluje vyplavování melatoninu, hormonu, který nám umožňuje zahájit spánek. To se týká především lidí, kteří si dopřejí šálek kávy tři a méně hodin před spánkem.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod