Co jste možná netušili o řapíkatém celeru. Vedle unikátní chuti má obrovský vliv na naše zdraví

 Zdraví 
01. března 2020 08:10 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Tato zelenina je zdravější, než jste si mysleli Depositphotos
Řapíkatý celer je dostupná zelenina, kterou mají někteří lidé v oblibě. Ale že by mohl mít zásadní účinek na naše zdraví? Čtěte dál, protože tyto informace vás určitě dostanou.

Řapíkatému celeru se někdy říká stonkový celer. Patří do čeledi miříkovitých a pěstuje se po celém světě. Vedle unikátní chuti má obrovský vliv na naše zdraví.

Co obsahuje

Řapíkatý celer je doslova zásobárnou různých látek od vitaminů po minerály a další sloučeniny. Zejména můžeme zmínit vitaminy řady B, folát, cholin, vitamin C a z minerálů vápník, hořčík, fosfor, draslík a sodík. V řapíkatém celeru ale najdeme i železo, zinek, mangan. Jsou v něm i ftalidy, flavonoidy a polyacetyleny.

Přínosy pro zdraví

Zdravotní přínosy řapíkatého celeru jsou značné a zahrnují různé nemoci. Obsah vitaminu C a také přítomnost kyseliny listové (B9) a dalších vitaminů řady B přispívá ke značnému posílení imunity a tím k prevenci mnoha onemocnění. Vedle toho je tato zelenina významným léčebným prostředkem na vysoký krevní tlak. Obsažené ftalidy dokáží způsobit roztažení cév, čímž se zlepší krevní oběh a dojde ke snížení tlaku. Stejná složka nám pomůže snížit hladinu zlého cholesterolu. Velmi důležitý je vliv na močové cesty. Působí jako diuretikum, má antiseptické účinky.

Velmi zajímavou oblastí použití je působení proti dně a kloubním problémům. Uplatní se zde protizánětlivé schopnosti celeru. Snižuje otok kloubů a pochopitelně tak ulevuje od bolesti. Důležité je, že pravidelné používání celeru vede k vylučování krystalů kyseliny močové, čímž se obtíže spojené s dnou účinně eliminují.

Své účinky má řapíkatý celer i proti rakovině. Vedle eliminace volných radikálů povzbuzuje též práci bílých krvinek, které v těle likvidují rakovinné buňky. Jiné složky v celeru zase odstraňují samotné karcinogeny. V kombinaci s podporou imunity jde o skvělý mix schopností, který je škoda nevyužít.

Z dalšího působení můžeme zmínit třeba odstranění bolestí hlavy z důvodu migrény, potlačení astmatu, skvělé dietní vlastnosti nebo působení na ústní dutinu, kde řapíkatý celer zlepšuje dech i stav dásní.

Jak užívat

V běžném životě se vyplatí konzumovat řapíkatý celer jako obyčejnou zeleninu, jen je skvělé si ji dopřávat pravidelně. Může se vařit či jinak tepelně upravovat, ale pak pochopitelně ztratí velkou část svých schopností. Velmi jednoduchý a chutný recept spočívá ve smíchání nadrobno nakrájeného řapíkatého celeru s bílým jogurtem a s přídavkem špetky soli a stroužku podrceného česneku. Získáte tak léčivou bombu. Pro terapeutické použití se hodí ještě více šťáva z řapíkatého celeru zpracovaná na kvalitním odšťavňovači. Tipy na využití jiných zeleninových šťáv najdete třeba zde. Je třeba si uvědomit, že řapíkatý celer významně snižuje krevní tlak, takže nebude vhodný pro osoby s nízkým tlakem. Také zvyšuje krvácivost – lidé užívající léky na ředění krve by se měli mít rovněž na pozoru. Konečně by se celeru měly vyhnout i těhotné ženy, protože může způsobit krvácení v děloze a následně potrat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?