Všeobecná fakultní nemocnice v Praze se hlavním správcem experimentálních léků na onemocnění COVID-19

 Zdraví 
19. dubna 2020 14:34 / Ema Maxová
  1
📷
1 fotografie v galerii
VFN má s distribucí vzácných sér po republice zkušenosti. Facebook VFN
Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) se stala hlavním českým příjemcem a zároveň distributorem některých experimentálních léků na COVID-19, a to včetně japonského léku favipiravir. V příštích týdnech začnou lékaři nejkritičtější pacienty navíc léčit konvalescentní plazmou – krevní plazmou již uzdravených pacientů s protilátkami na koronavirus.

VFN se dostala na základě jednání s ministerstvem zdravotnictví a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) do programu léčby pomocí japonského léku favipiravir. Medikament byl již úspěšně testován v čínském Wu-chanu a osvědčil se v prvních fázích onemocnění COVID-19. V České republice jej lékaři poprvé podají pacientům se středně těžkým průběhem nemoci ve VFN.

„Dodávku léku očekáváme v průběhu příštího týdne. Nyní se připravují a připomínkují indikační kritéria pro pacienty, kteří by mohli z léku profitovat. Rád bych upozornil, že se nejedná o lék pro naši nemocnici, ale je to lék pro pacienty z celé České republiky. VFN dodávku přijme a bude dále distribuovat potřebným,“ uvedl na začátku dubna ředitel VFN prof. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA s tím, že favipiravir je vhodný pro lehčí a středně těžké formy koronavirové infekce. 

VFN bude kromě slibného japonského medikamentu správcem a distributorem i některých dalších experimentálních léků. Jedním z nich je například Plaquenil, který již lékaři podávají v jiných nemocnicích. Novinkou bude i léčba krevní plazmou. „Léčba konvalescentní plazmou je teprve v začátcích a probíhá v koordinaci s koordinační radou ministerstva zdravotnictví. Věříme, že se tato možnost otevře jako záchranná pomoc především pro pacienty s kardiorespiračním a respiračním selháním,“ vysvětlil vedoucí lékař intenzivní péče KARIM VFN a 1. LF UK doc. MUDr. Martin Balík, Ph.D., EDIC.

VFN byla jako správce experimentální léčby zvolena proto, že má s distribucí vzácných sér po republice zkušenosti. Díky svému Toxikologickému informačnímu středisku (TIS) umí logisticky nakládat, uchovávat a distribuovat séra, antiséra a vzácné látky při života ohrožujících stavech. „Distribuce léčiv bude do dalších nemocnic probíhat na základě přesně stanovených právních smluv a podmínek dodavatele. Prioritou bude správný lék správnému pacientovi po celé České republice,“ doplnil ředitel VFN David Feltl. Psali jsme také: Podporovat imunitu je v těchto dnech důležité. Zařaďte také potraviny vhodné na posílení plic.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?