Nadměrná únava výrazně ztěžuje život. Najděte její příčinu

 Zdraví 
15. června 2020 09:55 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nadměrná únava výrazně komplikuje každodenní život Depositphotos
Občasná únava není neobvyklá, obzvláště po dni plném namáhavé práce. Existuje však i únava, která se z běžného stavu trochu vymyká. Doprovází vás každý den a nelze ji přebít ani dlouhým spánkem a kofeinem. Proč se vás tolik drží?

Pro člověka, který dlouhodobě trpí nadměrnou únavou, se z běžných denních aktivit stává noční můra. Výkonnost v práci padá na minimum. Vaření, uklízení a další domácí činnosti jdou na druhou kolej. Unavenost vás má ve svých rukou.

Chce se vám jen ležet. Často se oddáváte šlofíkům během dne, které vás vzpruží jen na krátkou chvíli. Čím déle takový stav trvá, tím větší má dopad na váš celkový život. Neodsouvejte tento problém a plně se mu věnujte. Může být příčinou i vážné nemoci.

Nekvalitní spánek

Mezi nejčastější příčiny neustálé únavy patří kvalita spánku. Lidé postižení nadměrnou unaveností si často myslí, že spí nerušeně celou noc, ale není tomu tak. Tělo se hned z několika příčin nedokáže dostatečně vypnout, aby spustilo důležitý proces regenerace. Během noci se často takový člověk převaluje a není schopen upadnout do nejhlubší fáze spánku.

Důvodů může být hned několik. Nejčastěji špatně zvolená matrace a rošt. Dále také nedostatek kyslíku v místnosti. Než se vrhnete na koupi nové matrace, zaměřte se na okysličování místnosti. Před ulehnutím vyvětrejte po dobu 15 minut a následně nechte otevřenou ventilaci.

Špatná životospráva

Únava velice často signalizuje nedostatek živin. Tělo si zoufale žádá o doplnění minerálů či vitaminů. Nebo naopak značí zvýšené množství látek, které tělu škodí. Proto si srovnejte životosprávu. Soustřeďte se na sestavení zdravého jídelníčku, ve kterém bude dostatek ovoce a zeleniny.

Na druhou stranu se snažte vypustit potraviny s nadměrným obsahem cukrů, umělých sladidel a tuků. Pijte vodu a neslazené nápoje. Cvičte alespoň půl hodiny každý den. Pokud tělo dostane, o co si žádá, únava se zmírní.

Vážné choroby

Nekonečná únava může být signálem i něčeho mnohem závažnějšího, než je špatný jídelníček a nekvalitní matrace. Existuje široká škála nemocí, mezi jejichž symptomy patří extrémní únava. U psychických poruch jde především o depresi a úzkostnou poruchu. V souvislosti s tím se únava často pojí s nesprávně zvolenými antidepresivy.

U fyzických se za nejčastější příčinu považuje spánková apnoe a anémie. U apnoe se člověk dokáže dusit, hlavním znakem je hlasité chrápání. Kvůli nedostatku hemoglobinu v krvi se zase špatně prokysličuje tělo. Za únavou však dokáže stát i žloutenka, srdeční porucha či cukrovka. Proto tento stav neberte na lehkou váhu a proberte ho s vaším lékařem. Dále čtěte: Noční pocení nemusí být pouze banalita, může za ním stát řada onemocnění.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod