Dopřejte si častěji králíka. Pochutnáte si a uděláte hodně pro své zdraví

 Zdraví 
01. prosince 2020 15:11 / Bronislava Silná
  4
📷
4 fotografie v galerii
Králičí maso je velmi dietní a zdravé Depositphotos
Ačkoli u nás produkce králičího masa klesá, jde o velmi zdravou alternativu k jiným druhům mas. Máme podrobnější informace.

Králík domácí byl vyšlechtěn z králíka divokého, jehož domovem je Pyrenejský poloostrov. Divocí králíci se tam dodnes loví a jsou žádanou pochoutkou. Ale i náš domácí králík má co nabídnout.

Co maso obsahuje

Králičí maso má zhruba 21 procent bílkovin. Obsahuje plejádu vitaminů, hlavně řady B. Konkrétně jde o B2, B6 a B12. Nabízí vyvážený mix aminokyselin. Z prvků je důležitý obsah draslíku, fosforu, síry, zinku a hořčíku. Z hlediska kalorií je na tom králík dobře. Jeho maso totiž obsahuje jen asi 130–140 kcal na sto gramů, což není mnoho, ale hlavně obsahuje méně cholesterolu. Jedinou vadou na kráse u králičího masa je vyšší obsah purinů, takže by se mu měli vyhnout všichni, kdo mají vyšší hodnoty kyseliny močové v krvi, zejména pacienti s dnou.

Výhody konzumace

Králičí maso je neuvěřitelně dietní a hodí se proto při redukčních dietách. Je dokonce tak dietní, že příručka pro přežití varuje před samotnou konzumací králičího masa po delší dobu, protože při ní hrozí smrt vyhladověním. Samozřejmě díky němu načerpáte i všechny obsažené prvky. Pokud chováte králíky sami doma, případně je koupíte od domácího chovatele, máte jistotu, že jde o skutečně bio produkci a maso nebude obsahovat žádné nebezpečné chemikálie či léky. Málo tuků, málo cholesterolu, hodně bílkovin, hodně potřebných vitaminů a minerálů.

Jak upravit

Králičí maso se dá upravovat mnoha způsoby. Kdysi bylo oblíbené špikování či úpravy se smetanovou omáčkou. Tam se poněkud zbavujeme výhody dietnosti. Rovněž při smažení králičích řízků jdou kalorie prudce nahoru. Existuje ale celá řada úprav, které jsou vynikající. Jen pro inspiraci nabídněme králíka na česneku, králíka s různými bylinkami či prostě králíka na asijský způsob. Ke králičímu masu se hodí dodat výraznou chuť koření či bylinek a pak je zážitek vynikající a konzumace velmi zdravá. Zajímavý přehled bylinek si můžete pro inspiraci prohlédnout zde. Před smažením dejte přednost pečení, ale můžete maso i dusit. Králičí maso je zkrátka velmi přizpůsobivé a záleží jen na vaší šikovnosti.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?