Čaje jsou návykové. Jak moc a na co si dát pozor

 Zdraví 
01. února 2021 16:51 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čaj může vyvolat závislost Pixabay
Čaj je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Dodává se v řadě odrůd a mnoho sloučenin v čaji je spojováno s různými přínosy pro zdraví, takže většina lidí považuje tento nápoj za zdravý. Ale není to tak zcela pravda.

Někteří totiž tvrdí, že některé sloučeniny čaje mohou mít návykové vlastnosti a že přílišné pití by mohlo způsobit více škody než užitku. Takže můžete být na čaji závislí. A pokud ano, co s tím můžete dělat?

Čaj obsahuje návykový kofein

Různé druhy čaje obsahují různá množství kofeinu, celosvětově nejčastěji konzumované psychoaktivní látky. Je to přírodní stimulant a je hlavním faktorem návykovosti čaje. Kofein je totiž často označován jako návykový, protože má chemickou strukturu podobnou adenosinu, sloučenině přirozeně se vyskytující v lidském těle, která uvolňuje  centrální nervový systém.

Kvůli této chemické struktuře se kofein může dostat do adenosinových receptorů umístěných v mozku a zabránit adenosinu ve vazbě na ně. Výsledný nedostatek adenosinu pak například brání mozkovým buňkám signalizovat, že jste unavení.

To může také způsobit, že vaše tělo uvolní větší množství dalších přírodních stimulantů, jako je dopamin, které dále potlačují pocity únavy a pomáhají vám zůstat ve střehu. Spekuluje se, že pravidelné pití nápojů obsahujících kofein, a to včetně čaje, může způsobit, že vaše mozkové buňky vytvoří více adenosinových receptorů, aby kompenzovaly ty blokované kofeinem.

A to může v průběhu času znamenat, že k dosažení stejných účinků kofeinu potřebujete stále větší množství čaje. Může to také způsobit, že se u vás objeví abstinenční příznaky, pokud čaj přestanete pít.

Jde ale o skutečnou závislost?

Závislosti mají mnoho tvarů a forem, ale mají společných několik klinických příznaků. Mezi ty, které zdravotníci nejčastěji používají k rozpoznání závislosti, patří pokračující používání navzdory zdravotním škodám, přetrvávající touha nebo neúspěšné snahy o kontrolu nebo omezení používání a abstinenční příznaky při přerušení nebo ukončení konzumace.

Výzkum naznačuje, že u některých lidí, kteří pravidelně konzumují kofein, se mohou objevit příznaky podobné závislosti a Světová zdravotnická organizace oficiálně uznává závislost na kofeinu jako syndrom.

V současné době není jasné, kolik lidí má v důsledku pití čaje příznaky podobné závislosti. K dispozici jsou také omezené informace o tom, zda pijáci čaje bojují se snížením četnosti pití svého oblíbeného nápoje.

Poku ale čaj pijete opravdu hodně, můžete zaznamenat abstinenční příznaky při snižování počtu čajových hrnků, které denně vypijete. V neposlední řadě je také potřeba vědět, že obsah kofeinu v čaji závisí na odrůdě. Nejvíce kofeinu obsahují čaje matcha a zelený, naopak bylinné čaje neobsahují kofein žádný.

Z obsahu kofeinu v jednotlivých odrudách vyplývá, že může stačit vypít jen 2–3 šálky určitých druhů čaje každý den k vyvolání příznaků fyzické závislosti.

Jak poznáte, že jste na čaji závislí

Jedním z příznaků může být, že je pro vás obtížné snížit příjem vašeho oblíbeného čaje, přestože při jeho pití pociťujete nepříjemné vedlejší účinky, jako jsou bolesti hlavy nebo nervozita.

Další způsob, jak zjistit, zda jste se stali závislými, je pozorovat, zda se u vás neobjeví abstinenční příznaky, pokud náhle přestanete čaj pít. Mezi tyto jasné příznaky patří bolesti hlavy, nedostatek koncentrace, ospalost, únava, podrážděnost, úzkost a
depresivní nálada. Tyto příznaky se mohou objevit již 12–24 hodin poté, co čaj přestanete pít a mohou trvat až 9 dní. Závažnost příznaků obvykle vrcholí během prvních 9 dnů a poté postupně klesá.

Kromě toho, že vám čaj ve vysokých dávkách může způsobovat závislost se všemi jejími fyzickými projevy, jde také o reálné zdravotní dopady. Můžete začít mít potíže se spánkem, bušením srdce, ženy mohou mít potíže s otěhotněním a tělo může hůře absorbovat železo.

Čaj tedy může být poměrně nebezpečným nápojem a s jeho pitím byste to neměli přehánět. Dále čtěte: Pět zdravých nápojů, které pomáhají regulovat vaši náladu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?