Zinek posiluje organismus a zastavuje bujení virů. V době pandemie je pro naše tělo nepostradatelný

 Zdraví 
07. března 2021 08:23 / Kateřina Kofroňová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Vitaminy z přírodních zdrojů jsou velmi hodnotné Depositphotos
Zinek patří mezi stopové prvky, které jsou potřeba pro silný imunitní systém a normální vývoj lidského mozku. Jeho nedostatek, ale i nadbytek může způsobit nespočet zdravotních komplikací. Je nezbytný pro tělesný růst všech živých organismů a jejich vývoj, reprodukci a také snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Ale hlavně posiluje imunitní systém, což je obzvláště v této době potřeba jako sůl.

Jeho nedostatek poznáte snadno. Lidé, kteří jej přijímají v menším množství než je potřeba, trpí vyšší náchylností k infekcím, nachlazení a chřipkám, bývají neustále unaveni, pociťují bolesti kloubů, nebo jim nadměrně a dlouhodobě padají vlasy, hůře se jim hojí rány, nebo trpí kožními nemocemi či zhoršováním zraku, čichu nebo chuti. U dětí může dojít ke zpomalení vývoje, snížení schopnosti učit se a soustředit se a ojediněle může nedostatek vést až k mentální poruše paměti či retardaci.

V době pandemie nepostradatelný

I malé množství zinku má pro tělo obrovský přínos. Obzvláště v době, kdy je tělo vystavováno většímu nebezpečí nákazy, jako právě v zimním období, při chřipkových epidemiích nebo i celosvětových pandemiích. Specifickou vlastností zinku je totiž jeho schopnost zabránit bujení viru, ale i zastavit chorobný růst tkáně.

Další přínosy pro tělo

Je také významným antioxidantem a pomáhá bojovat s volnými radikály. Zinek rovněž přispívá k správnému fungování metabolismu, bezproblémové plodnosti, udržení zdravých kostí, vlasů a nehtů, má zásadní vliv na zdravou pokožku, zrak a funkci imunitního systému. Imunitní systém nastartuje i obyčejná řepa.

V čem zinek hledat

Obecně se doporučuje vždy se alespoň pokusit přijímat vitaminy, minerální látky a další potřebné prvky spíš z přírodních zdrojů než z kupovaných doplňků stravy. Byť by měly být z lékárny. Je to přirozenější a není na tom nic těžkého. Zinek je hojně zastoupen v mase a jiných potravinách, které jsou bohaté na bílkoviny, najdeme jej v celozrnných obilovinách, luštěninách, kořenové zelenině, dýňových semínkách a také například v droždí. Všechny jistě potěší, že tmavá čokoláda je rovněž zdrojem zinku.

Nejvyšší množství zinku najdete v ústřicích, dále pak ve vnitřnostech, červeném mase, mořských živočiších, mléku či vejcích. V případě, že ve vaší stravě maso, mléko ani vejce nemají své zastoupení, hledejte zinek v dýňových semínkách, ořeších, fazolích, hrachu, vločkách nebo čočce či cizrně.

Jaké množství denně

Nedostatek zinku může vést k různým neduhům, ovšem i jeho nadbytek nám nemusí zrovna prospět. Proto se říká, že nic se nemá přehánět a méně je někdy více. Nadbytek zinku může způsobovat dokonce chudokrevnost nebo poruchy imunity.

Ze zdravé a vyvážené stravy získáte většinou zinku dostatečné množství, což je deset miligramů, ale pokud jste sportovec, může to být i více. Zinek se totiž vylučuje potem, tudíž jej sportovci potřebují pro správné fungování organismu více.

Zinek není samospásný

Silné a odolné tělo vám ovšem zinek sám o sobě nezaručí, ani když jej budete užívat přesné množství podle tabulek celý život. Vše souvisí se vším a pro zdravý a správně fungující organismus je potřeba chodit na čerstvý vzduch, na pravidelné procházky, občas se proběhnout, jíst ovoce a zeleninu a celkově dbát na zdravou životosprávu. Naše tělo je náš chrám a jak se o něj staráme a jak o něj pečujeme, tak nám bude fungovat a sloužit po zbytek života.

U všech potravinových doplňků i volně prodejných léků respektujte doporučení o vhodném dávkování, které je na nich uvedeno.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod