Přehledně: Zákeřné mutace koronaviru SARS-CoV-2 v Česku a v zahraničí

 Zdraví 
05. července 2021 13:08 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jaké existují mutace koronaviru a v čem jsou zákeřné? Pixabay
Nebezpečné mutace koronaviru mění své vlastnosti. Aktuálně nejzákeřnější indická mutace, označovaná jako varianta delta, se dostala i do České republiky. Jaké další mutace se vyskytují v Česku? Jak jsou nakažlivé a funguje na ně očkování? Vše se dozvíte dále.

Sice přibývá lidí, kteří jsou vůči onemocnění covid-19 již imunní, neboť nemoc prodělali nebo jsou naočkováni, vyhráno ale rozhodně není. Koronavirus totiž stále mění své vlastnosti. Tím vznikají nové velmi nebezpečné mutace viru SARS-CoV-2, které jsou více infekční než ty předchozí.

Doposud byly identifikovány čtyři nejznámější varianty koronaviru. Ve všech případech se tyto varianty projevovaly vyšší mírou infekčnosti, závažnějším průběhem nemoci, ztíženou diagnostikou a dále nižší účinností léčby i vakcinační látky.

Řeč je o britské, jihoafrické, brazilské a nakonec indické mutaci koronaviru. V České republice jsou tyto nové varianty koronaviru identifikovány a mapovány v Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

Britská mutace, tzv. alfa varianta

Tato mutace se poprvé objevila v jihovýchodní Anglii v září roku 2020. Šířila se velmi rychle a už v prosinci byla u 60 % nakažených v Londýně identifikována tato varianta. V lednu roku 2021 se britská mutace rozšířila do dalších 33 zemí včetně České republiky.

Největší hrozbou britské mutace je rychlost jejího šíření a tedy vysoká nakažlivost, která je až o 40 % vyšší než v případě původní varianty koronaviru. Naštěstí je dle výzkumů vakcinace proti této alfa variantě účinná.

Jihoafrická mutace, tzv. beta varianta

Na začátku října roku 2020 se v Jihoafrické republice objevila nová mutace koronaviru. Tato mutace se velmi rychle rozšířila z Jihoafrické republiky do Evropy, Ameriky, Afriky, Austrálie i Oceánie.

Kromě toto, že je mutace beta stejně jako alfa velmi nakažlivá a rychle se rozšiřuje, tak může i u mladých lidí způsobit kritická onemocnění. Navíc je tato mutace velmi odolná proti protilátkám, a tak postihuje i lidi, kteří covid-19 prodělali.

Brazilská mutace, tzv. gama varianta

Třetí variantou je brazilská mutace označována gama. Odhalena byla poprvé v lednu roku 2021 u několika turistů, kteří přicestovali do Tokia z Brazílie. Zanedlouho stála gama mutace za většinou nákaz v celé Brazílii. V dubnu se brazilská mutace vyskytla také v České republice.

Brazilská mutace je nebezpečná v tom, že je zde o 25 až 61 procent vyšší riziko opětovného nakažení. Navíc téměř 30 procent lidí, kteří po nákaze touto mutací umřou, je mladších 60 let.

Indická mutace, tzv. delta varianta

V prosinci roku 2020 byla v Indii vědci identifikována nová mutace koronaviru, tzv. indická mutace či delta varianta. Již o tři měsíce později přestavovala v Indii polovinu všech nákaz covid-19.

Riziková je v tom, že vykazuje velmi vysokou míru nakažlivosto a odolnosti vůči protilátkám. Aktuálně se rozšířila již do 74 zemí včetně České republiky. Dále čtěte: Může očkování proti covid-19 ovlivnit DNA a ochrání nás před mutacemi viru?

Zdroj info: www.news-medical.netwww.fda.govVariants of SARS-CoV-2.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod