Březová míza má blahodárný vliv na lidský organismus. V těchto dnech je hojně k dispozici venku v přírodě

 Zdraví 
21. dubna 2022 12:52 / Patricie Chládková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Březová míza má blahodárné účinky na lidský organismus Pixabay
S prvními jarními paprsky v přírodě ožívají i břízky. Ptáte se, proč by vás tento strom měl zajímat? Pod jeho kůrou se ukrývá blahodárná březová míza, která v poslední době nabývá na popularitě.

Březová míza má blahodárné účinky na náš organismus, nicméně je potřeba ji sbírat jen v určitou dobu a ta je právě nyní.

Ačkoliv bříza bělokorá na první pohled není ničím zajímavá, ale vězte, že je plná prospěšných látek, které pro naše tělo mohou mít blahodárné účinky. Určitě jste se už setkali s bylinným čajem, který se připravuje z listů, nicméně na oblibě stoupá březová míza, jenž napomáhá tělesné očistě.

Ideální doba pro sběr

V momentě, kdy se stromy začnou probouzet ze zimního spánku, začne pod jejich kůrou proudit míza. Ideální dobou pro sběr je tak počátek března, nicméně pokud byla předcházející zima tuhá a noci jsou stále ještě studené, pak si klidně na sběr mízy počkejte do dubna.

Se sběrem mízy však neotálejte. Odběr byste měli v nejlepším možném případě stihnout ještě před tím, než se stromům nalijí pupeny. Pro vytvoření pupenů břízy denně spotřebují až 300ml mízy a tím se její zásoba rychle vyčerpává.

Průběh sběru mízy

Ke stromu vždy přistupujte šetrně, ať ho nepoškodíte pro další roky.

Najděte si ne moc starou břízu, kmen by měl mít průměr alespoň 30cm. Do stromku navrtejte malou dírku o průměru maximálně 4cm. Do vytvořeného otvoru zasuňte trubičku, aby mohla míza odtékat a pamatujte, že z jednoho stromu byste nikdy neměli odebrat víc jak 1 litr mízy. O strom se nezapomeňte náležitě postarat tím, že vytvořenou dírku zalepíte štěpařským voskem a vyplníte dřevěným špalíčkem.

Blahodárné účinky na organismus

Míza je fantastická pro nastartování organismu po dlouhé zimě, kdy tělo nemělo takový přísun vitamínů. Pro posílení imunity stačí užívat pár kapek tekutiny po dobu alespoň 14dní s tím, že už po pár dnech byste měli pozorovat změny.

Březová míza je bohatá na vitamín C, spoustu minerálů jako je například draslík, hořčík, vápník a sodík, zásadní antioxidanty nebo také xylitol neboli březový cukr, který disponuje až o 40% nižší objemem kalorií oproti běžným druhům cukrů a hlavně nepoškozuje zubní sklovinu.

Pro využití v kuchyni si můžete připravit březový sirup přivedením 1 litru mízy k varu a k tomu přidat cca 200g cukrů. Pro správnou konzistenci a chuť je potřeba sirup pravidelně míchat a odebírat nahromaděnou pěnu.

Mízu můžete použít i mimo domácí lékárničku a kuchyni. Poslouží vám i při mytí vlasů, vlasy budou krásně vyživené a lesklé.

Zdroj: healthline.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?