Světlo v temnotě: Ztratila jeden ze smyslů, teď svými svíčkami pomáhá handicapovaným

 Komerční sdělení 
12. dubna 2023 08:43 / Lucie Wirthová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Svíčky, které mají smysl fotografka Barbora Kršková
Maminka, podnikatelka a mikrobioložka, to je Eva, žena s jasnou vizí, kterou život srazil na kolena. Přišla o to, bez čeho si většina z nás neodkáže představit život. Ztráta sluchu se do jejího života vkradla náhle a bez příčin, a o to víc otřásla s její psychikou. Eva však zaťala pěsti, založila svůj vlastní podnik, a teď svoji tvorbou pomáhá tam, kde je potřeba.

Ztráta jako nový začátek

Eva, zakladatelka podniku Vontree Candle, přišla ve 14 letech o jeden z nejdůležitějších smyslů. Ze dne na den téměř přestala slyšet. Tato ztráta otřásla jejím životem a hlavně psychikou, která utrpěla obrovskou ránu. Oporou ji byla pouze rodina. Spolužáci se k ni obrátili zády, a ona se rázem z extrovertní premiantky, stala průměrnou žačkou, která nebyla s nikým schopna komunikovat. Žádný z doktorů nedokázal přijít na to, co ztrátu způsobilo a ani, jak ji kompenzovat. Dokonce byla obviněna z toho, že si problémy se sluchem vymýšlí. Trvalo téměř dva roky, než vyřkli diagnózu: ,,Trpíte onemocněním Auditory neuropathy, došlo k poškození Vašich sluchových nervů. Léčba neexistuje. Váš stav se bude i nadále zhoršovat.“

Všechna naděje na vyléčení byla ztracena a Evu pohltila bezmoc. Ocitla se na úplném dně. Trvalo několik let, než v sobě našla sílu, aby se ze dna odrazila na hladinu. Zaťala pěsti a zkusila opět žít. Úspěšně vystudovala vysokou školu, po absolvování magisterského studia založila rodinu a odstartovala svůj vlastní podnik.

,,Být přítěží pro společnost, sedět doma a pobírat podporu od státu, mě děsilo. Hledat si práci s handicapem, je ale dost náročné. Ačkoliv se mi na vysoké škole dost dařilo, dostávala jsem nabídky jen na podprůměrné pozice, což mě nesmírně mrzelo a hlavně demotivovalo. Odmítnutí společnosti mě ale zocelilo. Vzala jsem svůj osud do svých rukou, založila podnik Vontree Candle a celý život se mi změnil.“

Podnikání bez barier

Nepřízeň osudu ji přivedla až k založení podniku na výrobu svíček. Eva vždy ráda tvořila a výroba dekorací byla jejím koníčkem. Svoji první svíčku odlila kdysi dávno, jako dárek pro svoji babičku. Dárek měl úspěch a zanedlouho chtěla svíčky celá rodina. Nebylo tedy těžké, přijít na to, v jakém odvětví bude podnikat. Zprvu vyráběla svíčky pouze ve své kuchyni. Eva ze začátku nepřikládala svému podnikání velkou váhu, ale postupně se zájem o její tvorbu začal zvyšovat. Obliba svíček rostla a výroba se již nedala zvládat na kuchyňce lince. Bylo nutné začít uvažovat o nových prostorách.

Druhou svíčkařskou sezónu Eva odstartovala již v nové provozovně na jihu Moravy. Díky většímu prostoru si mohla pořídit i speciální výrobní stroje, které ji práci ulehčují a šetří čas. Nyní je na trhu 4 rokem a už teď ví, že brzy bude nutné vyměnit prostory za větší.

,,Nové prostory pro výrobu svíček mi přinesly spoustu možností, mohla jsem si pořídit i velké tavící hrnce, bez kterých se teď už neobejdu. Po 4 letech podnikání, ale začínám cítit, že mi je provozovna malá a brzy budu muset svoje království přesunout jinam. Teď jsem ale ještě na mateřské dovolené, takže si nemůžu z časových důvodů žádné velké stěhování dovolit. Ale už teď se těším, jak výrobu rozšíříme.

Podpora neslyšících

Na první pohled se může zdát, že jsou Eviny svíčky jen jedny z mnoha. Eva ale nevyrábí jen svíčky, přivedla na svět koncept, který spojuje handicapované a ukazuje, že handicap nemusí být překážkou v podnikání.

,,Hodně lidí si myslí, že lidé s handicapem nedokážou to, co ostatní. Vždycky se na mě dívali skrze prsty, mysleli si, že když neslyším, jsem hloupá. Tenhle přístup veřejnosti mě hrozně mrzí. Jsem toho názoru, že právě handicapovaní se dokáží plně soustředit na to, co právě dělají a díky této vlastnosti, mohou vznikat nejen skvělé produkty, ale i myšlenky.“

Eva si stojí za tím, že lidé s handicapem dokážou cokoliv, pokud budou opravdu chtít a společnost jim to alespoň trochu umožní. A ještě dodává:

,,Jasně, že bez sluchu nikdy nebudu skvělou telefonistkou v call centru, ale já nechci přemýšlet nad tím, čím nemůžu být, já musím myslet na to, čím se stát mohu. Musím soustředit své myšlenky správným směrem, to je cesta k úspěchu.“

A proč jsou tedy svíčky Vontree Candle tak jedinečné? To že svíčky vyrábí dívka s handicapem není jediná jejich odlišnost, Eva svým prodejem podporuje neziskovou organizaci Svaz neslyšících a nedoslýchavých ČR a.s. Organizace se snaží o začlenění lidí se sluchový handicapem do běžné společnosti, pomáhá jim v osobním i profesním životě. Eviným snem je pomoc handicapovaným v budoucnu ještě prohloubit. Ráda by otevřela chráněnou dílnu, která by nabízela pracovní pozice znevýhodněným osobám.

Kvalitní suroviny, bez těch by to nešlo

Základním stavebním kamenem všech úspěšných výrobků jsou kvalitní suroviny a dobře odvedená práce. Pokud by svíčky nebyly v dostačující kvalitě, ani charitativní charakter, by v dlouhodobém měřítku, Evin koncept nezachránil. Proto Eva vsadila na dokonalou souhru kvalitních surovin. Přírodní vosky (sójový nebo včelí) jsou základem. Toxický parafín ve svíčkách Vontree Candle nenajdete. V nabídce naleznete jak svíčky 100% přírodní, které obsahují pouze esenciální oleje získávané z rostlin, tak svíčky vonné s obsahem vonných olejů vyrobených v laboratoři. Oba typy olejů mají prémiovou kvalitu a jsou pečlivě vybírány s ohledem na Vaše zdraví.

Dalším důležitým faktorem je správný postup výroby. Při výrobě svíček existuje mnoho proměnných, které mají zásadní vliv na výslednou kvalitu. Teplota místnosti, vosku i sklenice, rychlost míchání, správné načasování a nespočet dalších. Eva se díky svému handicapu dokáže na výrobu plně soustředit, což se odráží na výsledné kvalitě. Pečlivá ruční práce a láska ke svíčkám, vytváří produkt, který si zamiluje každý.    

Ústy malované etikety

Svíčky Vontree Candle mají jako jediné v České republice etikety namalované ústy. Eva před časem oslovila tělesně handicapovanou malířku Veroniku Svatošovou, která maluje úchvatné kresby pouze svými ústy. Veronika působí pod záštitou Unie umělců malujících ústy a nohama (UMÚN), která Evu a Veroniku propojila. Designové etikety, malované tímto stylem, jsou opravdová rarita a momentálně je najdete na svíčce Čistota a Lesní ovoce, ale postupně se rozšíří na všechny sójové vonné svíčky Vontree Candle. Tvorba ústy malovaných etiket je časově náročná. Kresba ústy, grafický návrh a tisk jedné etikety trvá až půl roku.  

Jak se svíčkám Vontree Candle daří teď?

Evě se tak podařilo něco, na co neměla v začátcích ani odvahu pomyslet. Nyní dováží svíčky do prodejen po celé ČR, a zároveň spolupracuje na brandových svíčkách s velkými českými firmami. Svíčky jdou na odbyt nejvíce od října do prosince, kdy lidé shánějí vhodné dárky nejen pro rodinu, ale i pro své zaměstnance. Stále více vyrobených svíček putuje na velkoobchodní prodej. Květinářství, obchody s dekoracemi, salóny, kavárny, všude tam mají o Eviny svíčky zájem. V loňské sezóně 2022 byly svíčky k dostání také v obchodním řetězci Sklizeno. Díky rostoucí oblibě svíček Vontree Candle, tak vznikl z pouhého koníčku koncept, který pomáhá neslyšícím a spojuje uměleckého ducha handicapovaných tvůrců.

„Už to není jen 10 svíček za měsíc, ale třeba 1000, a za to vděčím Vám všem. Děkuji .  

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod