Vyrobte si rostlinné mléko plné vitaminů a minerálů

 Zdraví 
04. února 2018 11:29 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Makové a mandlové mléko si hned zamilujete  Shutterstock
Domácí rostlinné mléko má spoustu výhod: je plné vitaminů a minerálů, je zcela bez konzervantů, je levnější než kupované mléko a navíc ušetříte přírodu od tetrapakových obalů.

Výroba domácího rostlinného mléka není vůbec složitá. Jakmile si vyzkoušíte různé druhy a přijdete na to, které vám nejvíce chutná, pochopíte, že mléko od krávy vlastně vůbec nepotřebujete. 

Postup výroby u všech druhů rostlinných mlék je velmi podobný. Nejčastěji se domácí rostlinné mléko vyrábí z máku, mandlí, ovesných vloček, ořechů, rýže nebo konopného a slunečnicového semínka. Obecně platí, že na výrobu litru mléka potřebujete 100 gramů vybrané suroviny. Poměr je nutné vyzkoušet, někdo má radši hustší mléko, druhý dává přednost řídkému.

Mléko osladí sušené datle

Surovinu předem vždy namočte, a to nejlépe přes noc. Máku nebo ovesným vločkám stačí k namočení jen na pár hodin. Vodu z namáčení vždy slijte. Zbavíte se tak antinutričních látek. Živiny z mléka se pak ve vašem těle daleko lépe vstřebají. Surovinu vložte do mixéru a zalijte čistou studenou vodou. Pro oslazení je nejlépe přidat přibližně čtyři datle, které si předem také namočte. Směs důkladně rozmixujte.

Nachystejte si vhodnou misku a vyložte ji čistým plátýnkem, které bude přes misku přesahovat. Směs nalijte do misky. Chytněte všechny rohy plátýnka, aby vám vznikl jakoby pytlík, který zavážete provázkem. Pytlík zavěste nad misku a nechte několik hodin odkapat. Metodu můžete urychlit i tím, že směs přes látku vymačkáte, ale tento postup je pracnější, protože ho musíte několikrát zopakovat. Domácí mléko vám v lednici vydrží tři až čtyři dny. O rostlinném mléce jsme nedávno psali také zde.

Vyberte si to své

Pro výrobu domácího rostlinného mléka vás může přesvědčit i neuvěřitelné množství vitaminů a minerálů, které jsou v jednotlivých nápojích obsaženy.

  • Mandlové mléko obsahuje selen, magnesium, mangan, vitamin E, vápník a bílkoviny. Má sametově jemnou oříškovou chuť.
  • Makové mléko má velmi vysoký obsah vápníku, což ocení nejen vegané. Jeho obsah je přibližně 200 miligramů na 100 mililitrů. Dále obsahuje bílkoviny a minerály. Má zvláštní specifickou chuť.
  • Ovesné mléko se pyšní obsahem vitaminu B a E. Z minerálů je zastoupen selen, mangan, magnesium, měď a železo.
  • Rýžové mléko je známé vyšším obsahem sacharidů a nemá skoro žádné tuky. Má výraznou rýžovou chuť.
  • Konopné mléko obsahuje vysoký podíl omega 3 a 6 mastných kyselin a kvalitních bílkovin. Mléko je jemné s nádechem lehce oříškové chuti.
  • Slunečnicové mléko obsahuje zinek, selen, hořčík, niacin, železo, vápník, fosfor, kyselinu pantotenovou a omega-6 polynenasycené mastné kyseliny. Na jeho chuť je si třeba zvyknout. Je velmi výrazná.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod