Jak cestovat s dětmi bez zbytečného stresu a nervů

 Děti 
06. července 2018 08:09 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Na cestu s dětmi se dostatečně připravte Shutterstock
Cestování s dětmi bývá mnohdy velmi náročné a vyčerpávající. Tím spíše v letních parnech, kdy venkovní teploty dosahují i nad 30 °C. Máme pro vás pár tipů, abyste cestu zvládli bez zbytečného stresu a nervů. 

Samotné cestování bývá obvykle náročné, a to obzvlášť, pokud jedou s rodiči i děti. Těm totiž leží na bedrech celá řada otázek:  Zvládneme to? Jak zabavit prcka při dlouhé cestě? Co když se budou děti v letadle bát? V první řadě je důležité nic nenechat náhodě a na vše se dobře připravit. A pak ještě jedna věc. Mít dobrou náladu.  

Dobrá příprava

Než vyrazíte na cesty, ukažte svým dětem, kam pojedou, na co se mohou těšit. Ukažte jim fotky na internetu, povězte jim, co budou mít možnost vidět a co vše můžete prožít. Chystáte-li se absolvovat delší trasu, můžete si „nanečisto“ zkusit, co taková cesta obnáší. Vydejte se například za babičkou, alespoň zjistíte, jak to vše váš malý drobeček zvládá. Navíc budete mít příležitost některé drobnosti vyladit. 

Zábava na cestách

Ať už budete cestovat autem, autobusem nebo vlakem, je potřeba myslet na to, jak děti zabavit. Skutečně maličká miminka cestu většinou prospí. Pokud jedete autem, stačí naplánovat výjezd po nakojení a přebalení. Je-li cesta skutečně dlouhá, jednou či 2x zastavte. Miminka, která už potřebují pozornost, se skvěle zabaví hračkami, které jim můžete připnout na autosedačku. U větších dětí je dobré mít připravenou zásobu pohádek nebo písniček na MP3 či CD, abyste měli z čeho nabízet. Děti starší tří let baví fotit prostředí, kterým budete projíždět, máte-li dětský dalekohled, i ten se uplatní. Čtyřletí si rádi prolistují časopis nebo si budou prohlížet obrázky v knížce či kreslit na magnetickou tabulku. Děti v předškolním věku již můžete dobře zabavit díky hádankám, počítání, kvízům, hlavolamům.

Cestování letadlem

Pokud vaše ratolest poprvé poletí letadlem, připravte je na nepříjemný pocit během vzletu a přistání. Tento pocit je způsoben přetlakem ve středním uchu. Tento se dá zmírnit bonbónem nebo žvýkačkou. Kojence je vhodné při vzletu a přistání nakojit či mu dát napít z láhve. Mějte s sebou také dostatek tekutin, protože suchý vzduch v letadle přispívá k dehydrataci. 

Lék na nevolnost

Aby cesta proběhla co nejpohodlněji, je dobré dát dítěti půl hodiny před cestou lék proti nevolnosti. Nevolnost poznáme podle náhlého zblednutí, zrychleného dýchání, točení hlavy, studeného potu, bolesti břicha a zvýšené tvorbě slin. U kojenců bývá patrný neklid a pláč. Pokud zachytíte tyto signály, je dobré ihned zastavit, nadýchat se čerstvého vzduchu a projít se. Jako první pomoc můžete použít navlhčený ručník na osvěžení. O kinetóze i jak jí předejít, jsme více psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod