Lidé s nafouklým břichem vypadají jako tlustí. Nenechte se trápit nadýmáním

 Zdraví 
10. října 2018 08:10 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nadýmání je problém, který trápí mnoho lidí Shutterstock
Nadýmání je velmi rozšířený problém. Přitom se mu v mnoha případech lze vyhnout nebo ho radikálně omezit a vy můžete vést mnohem spokojenější život. Máme několik jednoduchých doporučení.

Nadýmání je problém, který člověka provází často už od narození. Obyčejně pak potíže ustoupí, ale přicházejí zase s přibývajícím věkem a s tím, jaký vedeme styl života. Pokusíme se poukázat na některé nejběžnější příčiny, které vedou k trávicím problémům a k nadýmání.

Příčiny

Důvodů, proč dochází k nadýmání, může být celá řada. Jen v docela malém počtu případů je příčinou nějaké závažné onemocnění. Velmi často je na vině náš životní styl, konzumace nevhodných potravin, život ve stresu, nedostatek pohybu a případně alergie na některé potraviny. Velmi časté je, že k plynatosti dochází u lidí se špatně fungujícím žlučníkem. Ani to nemusí být neřešitelný problém a velmi často úpravou životosprávy zlepšíme svůj zdravotní stav natolik, že potíže vymizí.

Vyšetření

Důležitým krokem po vzniku obtíží je lékařské vyšetření. Jde o to, aby lékař zjistil, že se nejedná o nějaké závažné onemocnění. Jestliže byla všechna vyšetření udělána a je vám stanovena obecná diagnóza dráždivý tračník či jste zcela bez nálezu, je vhodné přijmout především opatření z hlediska příjmu potravy a pohybu.

Strava

Strava bývá na vině velké části potíží. Nejde přitom jen o nadýmavé potraviny jako jsou luštěniny, kapusta či zelí. Velmi často jsou potíže způsobeny tím, že se lidé přejídají nebo jí prakticky neustále, takže naše trávicí soustava nemá čas k regeneraci. Za nadýmáním stojí i velká spotřeba cukru a uhlovodanů, protože jsou živnou půdou pro nejrůznější bakterie. Jindy může být na vině přemíra masa a masných výrobků. Někteří lidé reagují negativně na mléko. Důvodem plynatosti je i špatný stav přirozené střevní mikroflóry.

Pohyb

Dostatek pohybu je velmi důležitý pro správné fungování celého těla. Pokud se po celodenním sezení v kanceláři, kde navíc ani nemůžete ulevit svým obtížím, dostaví křeče a velké bolesti, nemůžete se tomu divit. Pohyb ovšem pomáhá střevní peristaltice obecně, díky pohybu získáte i lepší náladu a zbavíte se i nepříjemných stresů.

Řešení

To, co můžete udělat vy, je začít zdravě a střídmě jíst. Můžete postupným zkoušením zjistit, které pokrmy vám nejvíce škodí. Můžete se začít aktivně pohybovat. Během dne byste měli ujít alespoň deset tisíc kroků. Můžete zařadit i jakékoli jiné cvičení, které vám vyhovuje. Dobré je do jídelníčku dát potraviny s obsahem probiotik. Následující článek vám může poradit, jaké potraviny vybrat.

Jezte pravidelně, ale mějte vždy delší dobu, kdy si může vaše zažívací soustava odpočinout. Není vůbec špatné mít období zhruba 12 hodin bez jídla. Toho snadno dosáhnete například když se navečeříte v 19 hodin a snídat budete v 7 hodin. Jde o docela přirozenou věc, ale mnoho lidí si dopřeje ještě mnoho dalších pokrutin, což je důvodem zhoršeného zažívání i nadváhy.

Řešte svůj stres. Pravidelně odpočívejte, jezděte na dovolenou, nenakládejte si příliš úkolů. V případě, že své psychické problémy nezvládáte, nebojte se vyhledat odborníka. Uvidíte, že zklidnění psychiky přinese úlevu i vašim zažívacím obtížím.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod